Novi najduži let na svetu: 16.000 kilometara od Londona do Sidneja

Australijska avio-kompanija Kvantas krenula je na probni let od Londona do Sidneja sa oko 50 putnika, što je jedan od najdužih komercijalnih letova u svetu.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.11.2019.

15:12

Novi najduži let na svetu: 16.000 kilometara od Londona do Sidneja
Foto: Depositphotos, kasto

Avion je jutros oko šest časova po lokalnom vremenu poleteo s londonskog aerodroma Hitrou prema aerodromu u Sidneju, prenosi CNN. Let London-Sidnej, koji je deo Kvantasovog projekta "Sanrajz", najduži je let na svetu u smislu pređene razdaljine, jer bi trebalo da preleti razdaljinu od 16.000 kilometara.

Očekuje se da će trajati nešto više od 19 sati, što je približno vremenskom trajanju prvog Kvantasovog probnog leta obavljenog pre četiri nedelje na relaciji Njujork-Sidnej.

Iako je let od Londona do Sidneja za 1.500 kilometara duži od leta Njujork-Sidnej, očekuje se da će trajati jednako dugo zbog vazdušnih strujanja.

Cilj probnih letova Kvantasa je da do 2022. godine uvede povratni direktan let Sidnej-London i Sidnej-Njujork, kao i da istraži efekte promene vremenskih zona na putnike.

Kvantas je za potrebe probnog leta preuredio novi "boing 787-9 drimlajner" kako bi primio maksimalnu količinu goriva i ograničio je broj putnika i prtljaga, što omogućava da se tako dug let obavi bez dodatnih sletanja radi točenja goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: