Veliki nedeljni pad cena nafte

Cene nafte su pale i na putu su da uknjiže veliki nedeljni gubitak, usled bržeg oporavka proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji nego što se očekivalo.

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.09.2019.

18:18

Veliki nedeljni pad cena nafte
Foto: Epa, Ali Haider

Severnomorska nafta "brent" pojeftinila je za 94 centa na 61,80 dolara za barel, dok je cena američke lake nafte (WTI) pala za 61 cent na 55,80 dolara, prenosi agenija Rojters.

Cene obe vrste nafte pale su za 4,0 odsto ove nedelje, što je najveći nedeljni gubitak za WTI naftu u 10 nedelja, i najveći gubitak za "brent" u sedam nedelja.

Na pad cena "brenta" i WTI nafte uticalo je i pisanje "Volstrit Žurnala", koji je, pozivajući se na neimenovane izvore, preneo da je Saudijska Arabija dogovorila delimičan prekid vatre u Jemenu, kažu analitičari na Rojtersovom Globalnom naftnom forumu.

Nafta je registrovala pad cene i nakon izjave iranskog predsednika Hasana Rohanija da su SAD ponudile mogućnost uklanjanja svih sankcija Iranu u zamenu za pregovore. Ti gubici su kasnije, medjutim, zbrisani kada je američki predsednik Donald Tramp negirao dostavljanje takve ponude Teheranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: