AFP: Kina kriva za hakerski napad na Erbas

AFP za niz sajber napada izvršenih na Erbas krivi vazduhoplovnu grupaciju za koju obaveštajni izvori sumnjaju da je povezana sa Kinom, prenosi Rojters.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2019.

12:22

AFP: Kina kriva za hakerski napad na Erbas
Foto: Epa, DAVID CHANG

Agencija dodaje da Erbas, drugi proizvođač aviona u svetu, nije za sada odgovorio na zahtev da komentariše izveštaj.

Kompanija je u januaru saopštila da je sajbernapad bio usmeren na njenu bazu podataka.

Prošle godine američki tužioci su saopštili da su kineski obaveštajci i hakeri ukrali informacije o avionskom motoru koji su razvile firme koje snabdevaju Erbas i njegovog američkog rivala Boing.

Prema izveštaju AFP-a koji prenosi Rojters, a koji se poziva na neimenovane obaveštajne izvore, sajbernapadi su poslednjih meseci izvršeni preko francuske konsultantske firme Ekspleo, proizvođača motora Rols Rojsa i dva neimenovana podizvođača Erbasa.

Kako se navodi, u poslednjih 12 meseci na Erbas je izvršeno četiri sajbernapada, a cilj su im, po svemu sudeći, bili motori za vojni transportni avion A400M i putnički avion A350.

U izveštaju AFP-a se ne navodi da li su u tim sajbernapadima pribavljeni željeni podaci. Takođe se kaže da ni obaveštajni izvori agencije nisu utvrdili ko tačno stoji iza njih, mada, zbog načina na koji su izvršeni, sumnjaju da iza njih stoje kineske obaveštajne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

15 h

Podeli: