Alarm: Neočekivani pad kineskog izvoza

Kineski izvoz neočekivano je pao u avgustu zbog drastičnog posustajanja isporuka u SAD, pokazali su najnoviji zvanični podaci.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2019.

19:55

Alarm: Neočekivani pad kineskog izvoza
Foto: EPA-EFE Aleksandar Plavevski

To je podstaklo dodatni strah od negativnih posledica trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije, ocenjuje britanski BBC.

Kineski izvoz je u avgustu pao za 1,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najveći pad od juna kada se smanjio za 1,3 odsto.

Analitičari su, pak, očekivali rast izvoza.

Kineski izvoz u SAD pao je u prošlom mesecu za 16 posto na godišnjem nivou, nakon pada od 6,5 odsto u julu. Uvoz je, s druge strane, pao za 22,4 odsto.

Kineski izvoz u Evropu, Južnu Koreju, Australiju i jugoistočnu Aziju, takođe se pogoršao na godišnjem nivou, dok je izvoz u Japan i Tajvan bio nešto bolji nego prethodnog meseca.

Kina i SAD dogovorili su prošlog četvrtka obnovu trgovinskih pregovora u oktobru u Vašingtonu, nakon neuspelog trgovinskog sastanka u julu.

BBC podseća da je sada već 12-mesečni trgovinski sukob između SAD i Kine eskalirao u avgustu, nakon najave Vašingtona da će uvesti dodatne 15-procentne carine na uvoz široke lepeze kineskih proizvoda.

Kina je uzvratila istom merom i dozvolila slabljenje domaće valute kako bi ublažila deo pritiska koji generišu američke carine. Juan je tako u avgustu prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar prvi put od globalne finansijske krize. Vašington je zbog toga optužio Peking za valutne manipulacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: