Ko su najbolji turisti? Žitelji ove zemlje na putovanja su potrošili čak 277,3 milijarde dolara

Turizam ostvaruje više od 9% ukupnog bruto društvenog proizvoda u svetu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

10:37

Ko su najbolji turisti? Žitelji ove zemlje na putovanja su potrošili čak 277,3 milijarde dolara
foto: Depositphotos, nd3000

Najvažniji značaj turizma ogleda se u ekonomskim koristima koje donosi lokalnoj ekonomiji.

Turisti iz godine u godinu troše sve više! Prihodi od međunarodnog turizma u 2018. godini u svetu su iznosili 1.700 milijardi američkih dolara, što je za 4 odsto više nego u 2017. i novi rekord, čime je turizam zadržao treće mesto među privrednim sektorima u svetu, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije-UNWTO.

Iako je turizam u početku bio privilegija malobrojnih privilegovanih pojedinaca, danas u turističkim kretanjima učestvuje više od milijardu ljudi godišnje. Globalizacija, više slobodnog vremena, industrijska, tehnološka i saobraćajna revolucija i razvoj građanske klase, uticali su na pozicioniranje turizma kao jednog od najvažanijih faktora ekonomskog razvoja u svetu.

Ukupan broj turista takođe raste, u 2018. bilo ih je 1,4 milijarde ili 6 posto više nego u 2017. Prema procenama, ovaj trend će se nastaviti i u 2019. U prva tri meseca ove godine bilo je 4 % više međunarodnih turističkih dolazaka nego u isto vreme 2018., a do kraja godine očekuje se porast od 3 do 4 odsto.

Ko je najviše potrošio?

Strani turisti koji su svojom potrošnjom u 2018. najviše doprineli rastu prihoda od međunarodnog turizma su Kinezi, koji su širom sveta potrošili 277,3 milijarde dolara ili 5,2 posto više nego u 2017., a na drugom mestu su turisti iz SAD-a sa ukupnom potrošnjom od 144,2 milijarde dolara.

Nemci su zauzeli treće mesto na ovoj listi, i potrošili su 94,2 milijarde dolara što je porast od 1,2 posto od 2017. Četvrti su Britanci, koji su na putovanja izdvojili gotovo 76 milijardi dolara ili 3,4 posto više, dok se na petom mestu ističu francuzi sa cifrom od 48 milijarde dolara.

Zurab Pololikashvili iz Svetske turističke organizacije rekao je da da rast vrednosti postaje važniji od povećanja broja turista, pogotovo za ekonomije u nastajanju.

“Prihodi od međunarodnog turizma pretvaraju se u nova radna mesta i stvaraju bolje uslove za rad i unapređuju ekonomiju.”

Iz UNWTO-a iznose i da su Azija i Pacifik imali najveći rast u prihodima od međunarodnog turizma (7%) nakon čega sledi Evropa sa povećanjem tih prihoda od 5 odsto, dok su srednja i istočna Evropa i severoistočna Azija bile podregije sa najvećim rastom prihoda, od po 9 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: