Svet

Četvrtak, 06.06.2019.

13:55

Još jedna zemlja ne odustaje od S-400: Uprkos sankcijama SAD spremili 5,4 milijarde $

Indija će nastaviti proces nabavke ruskog protivvazdušnog sistema S-400 uprkos rastućem pritisku Vašingtona, kazao je ministar spoljnih poslova te zemlje.

Izvor: B92

Još jedna zemlja ne odustaje od S-400: Uprkos sankcijama SAD spremili 5,4 milijarde $
Foto: Depositphotos/sikaraha

Indijski zvaničnik je dodao da se ugovor o nabavci S-400 već primenjuje i da će Indija nastaviti da krši američki Akt o suprostavljanju neprijateljima Amerike putem sankcija (CAATSA).

Rusija i Indija potpisale su prošlog oktobra ugovor vredan 5,4 milijarde dolara, a prve isporuke S-400 očekuju se u oktobru 2020. godine.

Nedavno je zvanični Nju Delhi izrazio nadu da će biti izuzet iz CAATSA, i tako izbeći političke i ekonomske sankcije zbog saradnje sa ruskom industrijom naoružanja.

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je Egipat da će se suočiti sa sankcijama ako kupuje ruske avione Su-35, dok je Bela kuća takođe tražila od Turske da ponovo razmisli o kupovini S-400, nagoveštavajući da će zvanična Ankara biti isključena iz određenih segmenata NATO saradnje.

Što se tiče raloga za zainteresovanost Indije za S-400, stručnjaci procenjuju da u tom regionu rastu vojni rizici, jer se mnoge susedne zemlje naoružavaju. Nabavljaju se novi taktički i strateški raketni sistemi, te novi borbeni avioni pete generacije.

Zbog toga Indija želi da zatvori svoj vazdušni prostor i stvori efikasan vazdušni i raketni sistem odbrane, pa se opredelila za S-400 kao rešenje.

Osim toga, u pitanju je i spoljnopolitički rejting, jer Indija tako ulazi u red malobrojnih zemalja koje mogu sebi da priušte takvu kupovinu, i finansijski i politički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

18 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

23 h

Podeli: