Svet

Ponedeljak, 27.05.2019.

09:01

Svi bi želeli ovaj posao: Plata za pet godina 525.000 evra

Završeni su izbori za Evropski parlment, a novi poslanici koštaće Evropsku uniju čitavo bogastvo.

Izvor: 24sata.hr

Svi bi želeli ovaj posao: Plata za pet godina 525.000 evra
Foto: Epa, Toms Kalnins

Tokom pet godina mandata svai od 751 poslanika, mesečno će primati bruto platu od 8.750 evra. Za pet godina to je oko 525.000 evra bruto. Na tu platu obračunavaju im se evropski porez i doprinosi za osiguranje. Kad se to odbije, ostane im 6.800 evra mesečno.

Većina država članica obvezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u matičnoj zemlji. No i posle oporezivanja ostane im plata o kojoj prosečni građani mogu sanjati. Uz platu zastupnici primaju i druge naknade, navodi 24.sata.

Paušalna naknada od 4.500 evra mesečno namenjena je za iznajmljivanje kancelarije, telefonske troškove, računare, organizacije konferencija i izložbi. Naknada se prepolovi za zastupnike koji neopravdano izostanu sa polovine plenarnih sednica u jednoj godini.

Tu je i dnevnica u paušalnom iznosu od 320 eura za svaki dan službenog puta u Briselu ili Strazburu. Ta naknada pokriva troškove hotela, obroka i sve ostale troškove.

U slučaju da zastupnici, na dane glasanja propuste više od polovine sednica, dobivaju polovinu tog iznosa.

Zastupnicima je osigurana i naknada za putne troškove, a godišnje mogu opravdati 4.454 eura, a imaju pravo i na povrat dve trećine troškova lečenja.

Zastupnicima u Evropskom parlamentu na raspolaganju su opremljeni uredi u Briselu i Strazburu. Mogu se služiti i službenim vozilima parlamenta kad su na službenom putovanju u jednom od ta dva grada.

Poslanici mogu izabrati svoje asistente u okviru računa koji određuje Parlament. Najviši mogući mesečni iznos za sve troškove zapošljavanja asistenata iznosi 24.900 evra po zastupniku.

Poslanici mogu zaposliti najviše tri akreditovana asistenta, a na ta mesta ne mogu zapošljavati bližu rodbinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

19 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

23 h

Podeli: