EU kaznila Gugl, drakonski ceh zbog monopola

EU kaznila je američku kompaniju Gugl rekordnom kaznom u visini od 4,34 milijarde evra zbog zloupotrebe dominantne pozicije mobilnog operativnog sistema android

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Evropska komisija naložila je Guglu da u roku od 90 dana prestane sa "nezakonitim praksama" koje se tiču sklapanja ugovora sa proizvođačima telefona i operatorima mobilnih mreža, što je Guglovim uslugama omogućilo prednost, ili će se u suprotnom suočiti sa dodatnom kaznom u visini do 5,0 odsto prosečnog globalnog dnevnog prometa Alfabeta, matične kompanije Gugla, prenosi agencija Rojters.

"Gugl je koristio android kao sredstvo za učvršćivanje dominantne pozicije svog pretraživača. Takve prakse su rivalima onemogućile priliku da se nadmeću po zaslugama", navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

Iz EK poručuju da je Gugl sedam godina zloupotrebljavao svoju dominantnu tržišnu poziciju, i da je sprečavao proizvođače telefona da koriste bilo koju alternativnu verziju androida. Kompanija Gugl navodi da će se žaliti na ovakvu odluku EK, dodajući da je "android svima doneo više izbora, a ne manje".

Izrečena kazna, jednaka iznosu koji Holandija svake godine uplaćuje u budžet EU, daleko je veća od bilo koje kazne koju su ikada izrekli američki, kineski ili antimonoplski regulatori neke druge države. Kazna Evropske komisije premašuje prošlogodišnju rekordnu kaznu od 2,4 milijarde evra, koja je izrečena nakon istrage pokrenute zbog Guglovog favorizovanja sopstvenih usluga za onlajn kupovinu.

strana 1 od 167 idi na stranu