TI: Vlasnici javni samo u jednoj državi G20

Grupa 20 industrijskih i zemalja u razvoju (G20) je za dve godine sporo napredovala s poboljšanjem zakonskih mera za osiguranje transparentnost.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

11:14

TI: Vlasnici javni samo u jednoj državi G20
Foto: Thinkstock

To je ocena međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije Transparensi Internešenel.

Transparensi Internešenel je saopštio da 11 zemalja iz sastava G20 ima "slabe" ili "prosečne" pravne okvire za borbu protiv finansijskih utaja, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da su dobar napredak pokazale Francuska, Nemačka, Italija i Brazil, dok je Velika Britanija i dalje jedina država u G20 koja ima javno dostupan centralni registar informacija o stvarnim vlasnicima.

Kanada i Južna Koreja su na listi svrstane u kategoriju "slabo", dok su SAD, Australija i Kina napredovale iz kategorije "slabo" na nivo "prosečno".

U izveštaju nije rangirana Evropska unija, ali su uključene zemlje iz njenog sastava koje su članice G20 - Holandija, Norveška, Španija i Švajcarska, dodaje AP ne navodeći kako su one ocenjene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: