Grade GIFT siti, stiže konkurencija za Singapur i Hong Kong

Indija planira gradnju novog grada na neplodnoj zemlji u zapadnom delu države u Gujaratu.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Ta zemlja želi da stranim investitorima omogući lak pristup njihovoj ekonomiji.

Nazvan Gujarat International Finance-Tec City, ili kraće GIFT Citi, trebalo bi da bude ko i drugi svetski finansijski centri.

"Osim što nismo na primer u Singapuru i što GIFT siti nije Singapur, mislim da sa poslovne perspektive imamo sve što je potrebno", izjavio je izvršni direktor projekta Ajai Pandei.

Novi grad je već privukao blizu dve milijarde dolara u investicije u nekretnine, a Pandei očekuje da će se ta suma uskoro povećati na skoro 11 milijardi dolara.

Trenutno se gradi škola, data centar i tri velike poslovne zgrade, na kojima rade radnici iz okolnih područja. Prve rezidencije će biti spremne do maja, a očekuje se da će se u naredne dve godine završiti kompleks od četiri kule. Što se tiče transportnih veza, aerodrom Ahmedabad je udaljen samo 25 minuta vožnje.

Grad bi trebalo da ima dve berze, i sopstvenog finansijskog regulatora kao deo napora da se smanji birokratija za strane investitore.

"Na kraju, GIFT grad bi trebalo da postane mesto za ljude iz cele Indije, kao što je Hong Kong za Kinu u poslednjih 30 ili 40 godina", rekao je izvršni direktor berze u Bombaiju.

Kada je Bombajska berza počela da radi pre 15 meseci, zabeležili smo dnevno trgovanje od oko milion dolara. Ove nedelje taj broj veći od 500 miliona dolara po prvi put.

„Stvari počinju da se kreću“, rekao je Pandei.

strana 1 od 187 idi na stranu