Novi hit: Kako su ilegalno rudarili kriptovalute

Nakon što je bitkoin pre samo nekoliko sedmica imao neverovatan rast, podigla se globalna svest o kriptovalutama.

Svet

Izvor: 9to5Google, PS Press

Sreda, 31.01.2018.

19:22

Novi hit: Kako su ilegalno rudarili kriptovalute
(Foto: Thinkstock)

Međutim, neke veb stranice su pokušavale da zarade na tehnologiji rudarenja koristeći reklame kako bi iskoristile moć CPU-a posetilaca za rudaranje. Ova metoda zapravo podrazumeva unošenje kodova za rudarenje kriptovaluta u veb sajtove, a sada je otkriveno da su napadači koristili Jutjub da bi to uradili.

Nedavno je otkriveno da je određeni oglasni prostor za Jutjub pao u ruke hakera koristeći CPU-ove posetilaca. Pomenute radnje nisu ništa novo niti neobično, da napadači nisu koristili sasvim legitimnu Guglovu DoubleClick oglasnu mrežu da bi ove oglase prikazali korisnicima Jutjuba u izabranim zemljama širom sveta, uključujući Japan, Francusku, Tajvan, Italiju i Španiju. Korišćen je Coinhive kod, koji je zadužen za rudarenje kriptovaluta, i to “pozajmljivanjem” procesorske snage od posetilaca kojima se zaraženi oglasi prikazuju.

Navodno je sve počelo 18. i trajalo do 24. januara, kada su aktivnosti ovakvog ilegalnog rudarenja smanjene. Kriptovaluta koja je rudarena je monero, i u vreme prikazivanja malicioznih oglasa uzimala i do 80 odsto procesorskog vremena za ovu radnju, ostavljajući jedva dovoljno resursa da funkcioniše.

Međutim, očigledno je Gugl bio svestan problema, i prema rečima predstavnika: “Rudarenje kriptovaluta putem oglasa je relativno novi oblik zloupotreba koji krši naše politike i one koje smo aktivno nadzirali. Sprovodimo naše politike putem višeslojnog sistema detekcije na našim platformama koje ažuriramo kada se pojavljuju nove pretnje. U ovom slučaju, oglasi su blokirani za manje od dva sata.”

Dok predstavnik tvrdi da je ovo pitanje bilo obrađeno za “manje od dva sata”, izveštaji pokazuju da su oglasi trajali do nedelju dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: