Putin izračunao: Zaboravite benzin, vozite na...

Rusija bi trebalo da prati šta radi Gasprom i da radi na tome da automobili počnu da koriste gas umesto benzina, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Prema njegovim rečima, prirodni gas je jeftiniji i ekološki prihvatljiviji.

"Gas kao gorivo je ekološki prihvatljivo i imamo velike prednosti u odnosu na konkurenciju jer ga, na prvom mestu imamo dosta. Nafta i njeni derovati mogu da se prodaju na stranom tržištu, i to je profotalbilnije od prodaje gasa“, rekao je Putin.

Putin je ukazao i na to da Gasprom na plinu štedi i novac. Kada je kompanija prešla na gas, mnogi vozači su se povukli jer više nisu imali priliku da ukradu benzin.

Putin je aludirao na vozače koji rade za državne kompanije, koji često zloupotrebljavaju službene kartice, a zatim taj benzin preprodaju.

"Plin kao gorivo imaće pozitivan efekat stvoriće bolje uslove za celu ekonomiju. Zato, moramo da podržimo ovaj razvoj, i to šire od državnog nivoa“, dodao je Putin.

Gasprom prodaje dve vrste prirodnog gasa: prirodni gas poznat kao(CNG) i tečni prirodni gas (LNG). CNG se koristi za putničke i lakše teretne kombije, motorna vozila i komunalna vozila. LNG je za velike kamione, železnički i vodni saobraćaj, kamione i poljoprivrednu opremu.

Najveći svetski proizvođač automobila Folksvagen najavio je u maju da je u pregovorima sa Gaspromom o promociji automobila koji kao pogon koriste gas.

Vesti

strana 1 od 196 idi na stranu