Soros: "Crna sreda" ništa, biće gore nego 1992.

Američki milijarder Džordž Soros tvrdi da će, ako Britanci budu glasali za izlazak iz EU, to izazvati veći pad vrednosti funte nego što je bio 1992. godine

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2016.

09:51

Soros:
Foto: Getty images

Taj dan 1992. godine je u istoriji Britanije označen kao "crna sreda", a Soros se tada obogatio uspešno predviđajući pad funte.

U slučaju Bregzita, funta će oslabiti za najmanje 15, a možda i 20 odsto i pašće ispod 1,15 dolara, sa sadašnjih 1,46, naveo je Soros (85) za "Gardijan".

Prema njegovim rečima, to će dramatično uticati na finansijsko tržište, investicije, cene i radna mesta, preneo je Rojters.

"Bregzit će neke ljude načiniti mnogo bogatim, ali većina glasača će postati znatno siromašnija", kazao je Soros.

Soros smatra da britanski glasači "prilično potcenjuju pravu cenu Bregzita".

"Mnogo njih misli da glas za izlazak iz EU neće uticati na njihove lične finansije, a to su samo puste želje".

Soros je 1992. godine veliku svotue funti menjao za nemačke marke, a Nacionalna banka je počela da kupuje funte da bi stabilizovala kurs, ali bezuspešno.

Kada je kamatna stopa povećana na 15 odsto, tadašnji premijer Džon Mejdžor je doneo odluku da povuče funtu iz mehanizma ograničenja za međusobne fluktuacije valuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: