Svet

Četvrtak, 07.11.2013.

15:50

Ova turbina će vratiti uloženo 2813

Sudeći po jednoj vetrenjači u Velsu, koja mesečno proizvede struju vrednu pet funti, moraće da prođe još vremena dok zelena energija ne postane naša stvarnost.

Izvor: B92

Default images

Iako su jeftina i zelena energija verovatno budućnost planete, jasno da još nisu preležane sve dečje bolesti ovakvih energetskih izvora.

Kako piše britanski "Telegraf", vlasti Velsa su postavile turbinu vrednu 48.000 funti u jednu dolinu udaljenu nekoliko kilometara od obale, među visokim zgradama koje očigledno ne propuštaju dovoljno vetra.

Iako iz lokalnih vlasti, ispred čijeg je sedišta i postavljena vetrenjača, poručuju da ona radi "na samo 26 odsto kapaciteta", BBC navodi da i kada bi radila na najavljenih 67 odsto njen mesečni proizvod bi na tom mestu bio vredan tek nešto više od osam funti.

To znači da joj danas treba osam vekova da se otplati, a ako se "pojača" biće joj potrebno "samo" 450 godina.

"Problem je prilično jednostavan - ona je prosto stavljena na pogrešno mesto. U dolini, među zgradama, jasno je da se neće vrteti kako treba. Da je postavljena na bolje mesto, gde bi mogla da radi sa maksimalnim kapacitetom, kako je predviđeno, isplatila bi se za osam godina", kaže Pol Burel, iz kompanije Anemos, koja se bavi postavljanjem malih i srednjih vetrenjača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: