Indija osniva "žensku banku"

U Indiji će biti osnovana banka za žene kao deo napora da se neravnopravnost među polovima ublaži.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

13:22

Default images

Indijski ministar finansija rekao je da je izdvojeno 186 miliona dolara za novu banku koja će se fokusirati na kreditiranje žena i koju će voditi i u kojoj će raditi isključivo žene.

"Očekujem da će se pribaviti sve neophodne dozvole i bankarske licence do 2013. godine i pozivamo sve ugledne članove na inauguraciju banke ubrzo posle toga", rekao je ministar u parlamentu tokom predstavljanja budžeta za 2013. i 2014. godinu.

U još nekim zemljama postoje "ženske banke" - u susednom Pakistanu takva banka otvorena je 1989. godine i u Tanzaniji, gde je slična banka počela sa radom 2009. godine.

Ministar finansija je, takođe, saopštio stvaranje fonda vrednog 10 milijardi rupija (185 miliona dolara) za obezbeđivanje zaštite žena, u jeku kritika da vlada ne uspeva u zaštiti žena od seksualnih napada.

U decembru prošle godine, 23. godišnju studentkinju je grupa nasilnika silovala i pretukla u autobusu u Nju Delhiju, a devojka je posle dve nedelje preminula u bolnici od zadobijenih povreda.

Taj gnusni zločin izazvao je višenedeljne proteste u indijskim gradovima, sa zahtevima da se poboljša bezbednost i zaštita žena od seksualnih napada, koji su učestala pojava u Indiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: