Biz - B92.net

Za godinu dana kupljeno 11: Svaki košta 2,5 miliona dolara, a na 160 km troši 2,8 t nafte FOTO

Bor -- Od novembra prošle do novembra ove godine kompanija Ziđin koper Srbija kupila je 11 velikih NTE kamiona nosivosti 240 tona.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Serbia Zijin Copper/G. Tončev Vasilić
Foto: Serbia Zijin Copper/G. Tončev Vasilić

Kamionska flota u Boru i Majdanpeku, ne računajući mala “tonli” vozila, broji ukupno 64 dampera.

Kako je saopšteno, od novembra prošle do novembra ove godine kompanija Serbia Zijin Copper kupila je 11 velikih NTE kamiona nosivosti 240 tona. Poslednja četiri takva teškaša, po dva za Rudnik bakra Majdanpek i „Veliki Krivelj“, nedavno je iz luke u Tianjinu izvezla kineska kompanija NHL, sa sedištem u Baotou. Pre godinu dana je od istog isporučioca u Bor i Majdanpek stiglo sedam takvih dampera - četiri za kriveljski kop i tri za „Južni revir", navodi se.

Ovakav jedan kamion košta oko dva i po miliona dolara i za dan u proseku preveze 5.600 tona materijala (rude ili raskrivke, svejedno). Tom prilikom pređe 160 kilometara i potroši čak 2.800 litara nafte. Godišnje, dakle, jedan damper pređe 58.400 kilometara i sam preveze 2.044.000 tona materijala. Za to vreme potroši 1.022.000 litara nafte i 24 gume.

NTE 240 kamioni imaju visoku efikasnost, koju prati mala potrošnja goriva, velika pouzdanost i niski operativni troškovi, a sve to potvrđuju i nadležni u Boru i Majdanpeku.

Foto: Serbia Zijin Copper/G. Tončev Vasilić
Foto: Serbia Zijin Copper/G. Tončev Vasilić

"Kamioni iz prethodne ture imaju ostvarenih 6.163 do 6.586 moto-sati. Prosečna raspoloživost im je bila skoro 97 procenata, iako je fabrička garancija u prvoj godini korišćenja oko 95 odsto. Za to zasluge pripadaju i vozačima, jer kamioni daju očekivane rezultate samo ako se na pravilan način koriste i ako se čuvaju“, ističe zamenik rukovodioca elektromašinskog održavanja u „Velikom Krivelju“ Nenad Đorđević.

Gigantski damperi i svemirski prizori: B92.net na terenu gde će moći da se kopa ceo milenijum

Dva nova NTE 240 kamiona, koja su sredinom novembra stigla u „Veliki Krivelj“, dobila su danas svoj prvi radni nalog, navodi se u saopštenju kompanije. Odmah po završenoj montaži upućena su u središte kopa, na najdublju etažu, da odatle potovare bogatu rudu i odvezu je do primarne drobilice.

Foto: Serbia Zijin Copper/G. Tončev Vasilić
Foto: Serbia Zijin Copper/G. Tončev Vasilić

"Oba kamiona idu na etažu 80, gde dva bagera otkopavaju rudu boljeg sadržaja. Sve NTE kamione, a na kriveljskom kopu ih je sada šest, uglavnom angažujemo za prevoz rude, ali ih u zavisnosti od prerade i aktuelnih potreba koristimo i na jalovini. NTE damperi imaju drugačiju konstrukciju korpe, pa mogu više materijala da ponesu i tako doprinesu većoj produktivnosti. Brže i bolje se kreću po terenu, a vozači kažu i da su udobniji, komotniji, pregledniji“, kaže zamenik upravnika kriveljskog kopa Nemanja Aničić.

Kamionska flota u Boru i Majdanpeku, ne računajući mala “tonli” vozila, broji ukupno 64 dampera. Na površinskom kopu u “Velikom Krivelju” ih je 30, a u “Južnom reviru” 34.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.