Vesti -

Vujović potpisala ugovore sa upravljačima zaštićenih područja

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa upravljačima zaštićenih područja na teritoriji Republike Srbije,

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Njima su dodeljena sredstva za sufinansiranje Programa upravljanja zaštićenim područjima. Ove godine sredstva su opredeljena za 89 zaštićenih područja, a izdvojeno je 355 miliona dinara, što je veći iznos nego prethodne godine, saopšteno je iz ministarstva.

"Zaštićena područja najvredniji su deo prirode, koja zbog svojih karakteristika zavređuju da imaju poseban status. Kako bismo održali i unapredili stanje prirode, neophodno je da čuvamo i unapređujemo zaštićena područja, a ove subvencije se dodeljuju upravljačima na osnovu Programa upravljanja, na koji je Ministarstvo dalo saglasnost u skladu sa Zakona o zaštiti prirode", rekla je ministarka Vujović dodajući da se, pored očuvanja postojećih zaštićenih područja, Ministarstvo svake godine trudi da poveća površinu pod zaštitom.

Država je obezbedila finansijska sredstva koja se odnose na čuvanje zaštićenog područja, poslove za uređenje ulaznih stanica, centara za posetioce, uređenje prostora za potrebe obrazovanja, očuvanje kulturnog nasleđa. Fokus je i na praćenju stanja prirodnih vrednosti, naučnim i drugim istraživanjima, reintrodukciji, rekolonizaciji, rekultivaciji i drugim aktivnostima na tehničkoj i biološkoj zaštiti, i drugo.

Ove godine se prvi put sufinansiraju radovi i aktivnosti za dva nova zaštićena područja PIO Stolovi i PIO Željin, kojim upravlja JP "Srbijašume".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.