Vučić: "Nema sile pod kojom bih popustio, pa NATO da mi dovedete" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije prisustvuje prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe jedinica Vojske Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.08.2022.

09:11

Vučić:
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Po dolasku na Vojnu akademiju, predsednik Vučić je izvršio smotru postrojenog zastavnog voda.

Na akademiji je, između ostalog, izložena univerzalna prevozna artiljerijska računarska stanica, namenjena za obezbeđivanje preduslova za određivanje elemenata za gađanje, čime se obezbeđuje kvalitetnije upravljanje vatrom.

Predstavljen je i Pasars četvorocevac, namenjen za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvodenja borbenih dejstava, kao i kombinovani samohodni PVO sistem PASARS- 16.

Vojska Srbije koristi i novi terenski automobil, koji služi za prevoz ljudstva i transport oružja i materijala mase do 1,4 tone i priključnih sredstava ukupne mase do 1,7 tona, a izloženi su i terenski automobil FAP 2228, automatski bacač granata, kao i novi "Zastavin" pištolj, te optički i refleksni nišani.

Izloženo je i borbeno oklopno vozilo "Lazar 3", kao i samohodna haubica "Nora".

Sa predsednikom, prikazu prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
Predsednik je porazgovarao sa vojnicima i pitao ih da li su zadovoljni povećanjem plata, na šta su oni odgovorili potvrdno.

Vojnici su potom predstavljali karakteristike mašina i oružja na raspolaganju. Vučić ih je pitao kako su svakom zadovoljni – na šta vojnici nisu imali primedbe.

Između ostalog, predstvaljeni su i dronovi sa naoružanjem i optički nišani za puške. Predsednik Srbije konstatovao je da postoji ogroman nedostatak oružja i oruđa u svetu i da sve što srpska namenska industrija proizvede može da se proda i da će zahvaljujući tome vojne fabrike za koje su neki mislili da su ih uništili biti obnovljene.

Vučić je istakao da je za oružjem velika tražnja. Rekao je da svaka mina, granata, bomba, i raketa ima 10 kupaca po komadu.

"A sve je teže proizvesti bilo šta. Moramo da kupimo one delove koje ne možemo sami da proizvedemo", rekao je predsednik.

Kazao je da je odluka o povećanju plata veoma važna i da se nada da će to doprineti većoj popuni naših jedinica.

"Još mnogo toga smo mi kupili što treba tek da dođe u našu zemlju", izjavio je govoreći o naoružanju.

"Moraćemo da snažimo i dalje svoje odbramebene kapacitete i da što manje zavisimo od drugih, ali naravno da sarađujemo sa svima", rekao je predsednik Srbije.

Na kraju izlaganja je rekao da je ponosan na našu vojsku i vojnu industriju.

Pitanja novinara

Na pitanje novinara o isključenju struje na KiM, Vučić je rekao da ne želi da komentariše.

"Nadam se da neće morati da isključuju struju, to bi bilo loše za njih i nas. U pitanju je veliki novac... možda je čovek izabrao da se manje zadužuje... Ili možda nema novca, ili je doneo odluku da se ne zadužuje", kazao je Vučić.

Istakao je da mi i dalje imamo novca uz bezbroj problema koji se na dnevnom nivou otvaraju oko struje.

Rekao je da smo u poslednjih pet godina uveli 204 borebena vozila u naše naoružanje i da je još 65 u izradi.

Ako uporedimo sa poslednje tri godine od 2018. do 2021, to je 46 puta više oruđa i oružja.

Što se helikoptera tiče, obavestio je da nama stižu još 11 H145M i da u MUP stižu još dve Pume pored jedne koja je već stigla.

Na pitanje o razgovorima Brnabić i poljoprivrednicima u zgradi Vlade rekao je da će ispuniti ono što mogu.

"Ispunićemo ono što je realno, ozbiljno. Da li će neko da blokira puteve i da li to uvek rade samo seljaci, to je drugo pitanje. Mi da plaćamo tu cenu i učestvujemo u trgovačkoj marži, to nije moguće. Možemo da molimo trgovce, ali da od njih uzmemo reket pa da plaćamo drugom - to nećemo. Možete da uradite šta hoćete", naveo je Vučić i istakao da se neki od predstavnika se i ne bave suncokretom.

"Šta hoćete od države? Hoćete da vam ulje bude skuplje? Može, ali onda nemojte da me pitate za inflaciju i pare. Odavno ne živimo u komunizmu, već u tržišnoj ekonomiji", dodao je predsednik.

"Pustite državu, mnogo joj je teško", zamolio je.

Istakao je da Vojska Srbije ima fantastičan napredak. Rekao je da je cilj da budemo u prvih 50 najjačih armija u svetu u narednih nekoliko godina.

"Cilj nam je da u narednim godinama budemo u prvih 50 armija u svetu. Siguran sam da ćemo sa poljoprivrednicima da nađemo rešenje. Neka blokiraju, ali neka onda ne uzimaju gorivo 40 dinara jeftinije. Ako već blokirate, pravo na pumpu, nemojte da koristite karticu, i blokirajte do mile volje", rekao je Vučić i dodao: "Nema sile pod kojom bih popustio, pa NATO pakt da mi dovedete. Dovoljnu sam glupost napravio po pitanju litijuma slušajući neznalice. Zamalo da me nateraju da se odreknem i uglja, pa da budemo najveći idioti na svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: