Vesti -

Vučić: Institut "Dedinje 2" biće biser naših medicinskih ustanova VIDEO

Beograd -- Posle 25 godina čekanja, počela je izgradnja "Dedinja 2" - druge faze Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/ Rade Prelić
Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Planirano je da radovi traju godinu i po. Za izgradnju je obezbeđeno 27,4 miliona evra, a posle izgradnje novog objekta koji će biti na površini od 14.000 metara kvadratnih, krenuće se u rekonstrukciju postojeće klinike "Dedinje 1".

Obeležavanju početka radova na izgradnji "Dedinja 2" prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Veoma sam srećan što se danas nalazim na ovom mestu. Veoma sam zahvalan i vama gospodine Bojiću i lekarima sa Instituta Dedinje, koji primećuju da stvari menjamo ili tek smo počeli da menjamo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da je za njega posebna čast što može da otvori radove na rađanju jednog velelepnog objekta koji je od ogromnog značaja za celu Srbiju i region.

"Taj neizgrađeni objekat već nazivamo "Dedinje 2". Narod zna - kada nešto počnemo, to i uradimo. Počeli smo da menjamo i gradimo sve ono što nismo uradili prethodnih 40-50 godina. Od kliničkog centra u Nišu, do toga da ćemo da izgradimo klinički centar Vojvodina i Kragujevac", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da će u Dedinje 2 ukupno biti uloženo gotovo 43 miliona evra, što je ogroman novac, i da se projekat radi u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope.

Prvo će, kaže, biti uradjeno novih 14.000 kvadrata, a zatim će se krenuti u rekonstrukciju postojeće klinike "Dedinje 1'', na 9.000 kvadrata, a sve će biti opremljeno najmodernijom opremom.

"To je veliki izazov i rezultat države i to je nešto čime treba da se ponosimo", rekao je Vučić i dodao da je siguran da će svi postojeći problemi biti rešeni, jer država nikome ne duguje ništa.

On je naveo i da će "Dedinje 2", po završetku gradnje, imati kompletnu ambulantnu službu, koronarnu jedinicu sa 8 postelja, više od 100 novih postelja od kojih 24 za intenzivnu negu, četiri nove kardiohirurške sale...

Na kraju obraćanja prisutnima, Vučić je za "Dedinje 2" naglasio da će biti jedan od bisera svih medicinskih ustanova u Srbiji.

Podsećamo, Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" sa 2.206 operacija na srcu, jedna je od vodećih zdravstvenih ustanova tog tipa u Evropi i svetu.

Milovan Bojić, direktor Instituta, rekao je da je ta institucija jedna od vodećih zdravstvenih ustanova u Evropi i svetu.

To je srpski brend, uvažen, koji je prepoznat u svetu, kazao je.

Kako je naveo, iza Instituta za kardiovaskularne bolesti stoje mnogobrojne generacije vrhunskih doktora, medicinskih sestara i tehničara, kao i armija zadovoljnih pacijenata iz celog regiona.

"Četvrt veka je čekalo ovaj dan i četvrt veka se nije izgradilo Dedinje 2", naveo je Bojić.

On je naveo da treba odobriti prijem novih lekara i novog medicinskog osoblja Institutu Dedinje.

Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću na izgradnji Dedinja 2. jer bez njih ne bi ni došlo do izgradnje Dedinja 2.

Opširnije u video prilogu PRVE TV:

Veće plate u zdravstvu

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je veće zapošljavanje zdravstvenih radnika i da će u zdravstvu biti povećane plate već ove godine.

"Hoćemo da imate zadovljne medicinske sestre i lekare, kao i da imate još sestara i lekara. Hoćemo da obezbedimo veće plate i imaćete ove godine veće plate. I to ćemo da obezbedimo", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će država to obezbediti, ne samo što su sada ljudi na vlasti bolji, već zato što to može. Naveo je da su i drugi hteli da grade bolnice i kliničke centre, ali nisu mogli, jer nisu imali uređene javne finansije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.