Vesti -

Vesić: 230 novih autobusa na ulicama Beograda - izdvajamo 45mil. EUR

Beograd -- Jedna od tema na sednici Skupštine grada Beograda biće rebalans budžeta kako bi se obezbedilo 35 miliona evra za kupovinu novih autobusa u gradskom saobraćaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Beoinfo
Foto: Tanjug/Beoinfo

To je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

U izjavi za Tanjug naveo je da će za kupovinu novih autobusa biti obezbeđeno ukupno 45 miliona evra jer će, osim 35 miliona evra koje će obezbediti Grad, GSP iz sopstvenih prihoda obezbediti još 10 miliona evra.

"Tender za kupovinu autobusa biće raspisan tokom sledeće nedelje, odmah posle Skupštine grada, i zavisno od cene koju dobijemo na tenderu očekujemo da ćemo imati između 210 i 230 novih autobusa na ulicama grada već od prvog septembra", rekao je Vesić i dodao da će rok za isporuku autobusa biti 150 dana.

Vesić je naveo da će to biti uvod u restrukturiranje GSP-a i promena u sistemu naplate karata kako bi se ta naplata povećala.

On je ukazao da Grad daje oko 27 milijardi dinara godišnje za gradski prevoz, od čega se samo oko devet milijardi naplati od karata, što znači da 18 milijardi ide direktno iz budžeta za finansiranje javnog prevoza.

"Nigde u svetu javni prevoz nije profitabilan, tako da ne može da bude ni u Beogradu, ali nigde u svetu se ne daje dve trećine para za subvencionisanje javnog prevoza. To je nešto što će morati da se promeni", podvukao je Vesić.

Primera radi, tih 18 milijardi dinara, koliko se daje direktno iz budžeta, vredno je kao 75 vrtića ili 75 škola ili više od 350 novih autobusa, možda čak i 400.

"To je nešto na čemu ćemo raditi tokom ove godine jer je gradsko saobraćajno jedino preduzeće u Beogradu, uz 'Sava centar', koje ima gubitke", rekao je Vesić i dodao da sva druga gradska preduzeća funkcionišu normalno i sa pozitivnim bilansima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.