Vesti -

Veći PDV na računare loš i štetan

Beograd -- Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za računare sa osam na 18 procenata imaće mali praktični i finansijski efekat za državu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ipak to će imati veći negativan efekat na građane i politiku informatizacije u Srbiji, kaže predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković.

On je istakao da je povećanje PDV-a za 10 odsto za računare, mera koja je potpuno kontraproduktivna u odnosu na politiku koja se vodi generalno.

"U svetu je trend da računari pojeftinjuju, a u Srbiji će od Nove godine računari da poskupe 10 odsto za građane, što je paradoksalno", smatra Marković.

U ministarstvu finansija Srbije kažu da će PDV na kompjutere, južno voće i usluge hotelskog smeštaja biti povećan sa osam na osamnaest odsto. Povećanje PDV, prema proceni Ministarsva finansija, doneće dodatni prihod u budžetu za 2011. godinu od oko 1,5 milijarde dinara.

Prema njegovim rečima, Srbija, u pogledu informatizacije, dosta zaostaje za zemljama Evropske unije (EU). "Sa ovakvim stepenom informatizacije teško ćemo u EU. U EU otprilike 80 odsto građana ima Internet i oko 60 odsto građana ima računare, a kod nas je to sve za 20 odsto manje", upozorio je Marković.

Marković je izrazio žaljenje što je Vlada Srbije promenila politiku koju je imala do pre tri godine, kada se založila da se smanji PDV na računare, što je uticalo na rast prometa računara za oko 30 odsto.

On je podsetio da je 2009. godine pao promet računara zbog krize i zbog teške situacije za 28 odsto i ove godine ima izgleda da se nastavi taj trend opadanja.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović, komentarišući povećanje PDV za računare, ocenjuje da to neće izazvati veliko negodovanje jer je stopa PDV do sada bila niska. Negativni efekat videće se na kupovini građana, ali neće doprineti značajnom padu (ukupne) prodaje", smatra on.

Kako je rekao, do kraja godine se može očekivati porast prodaje računara i računarske opreme, a to će dopuniti državnu kasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.