Srbija

Subota, 19.03.2022.

09:29

Vučić: "Ovo će dodatno da zbliži Srbe i Mađare, Budimpešta na dva i po sata" FOTO/VIDEO

Danas je u prisustvu Viktora Orbana i Aleksandra Vučića puštena u saobraćaj pruga Beograd - Novi Sad u okviru međunarodne brze pruge Beograd - Budimpešta.

Izvor: Tanjug, B92.net

Vučić:
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"Ovo će dodatno da zbliži Srbe i Mađare, Budimpešta će da nam bude na dva, dva i po sata. Neverovatno je kakva će to veza da bude. Presrećan sam, ovo je za nas istorija", istakao je predsednik Srbije.

"Ne verujete prosto da ćemo za pola sata biti u Novom Sadu", dodao je Vučić.

"Soko" stigao u Novi Sad za 33 minuta: Više od 10.000 ljudi se okupilo da ga dočeka VIDEO/FOTO

"Najveći izazov je bio što smo bili fizički izolovani jedni od drugih. Mi sada gradimo vezu između severa i juga. Vaš predsednik i ja smo uložili mnogo truda da bismo izgradili prijateljstvo između Srba i Mađara", kazao je Viktor Orban.

"Nije naša istorija uvek bila laka ali je Viktor taj koji je sve svojom energijom promenio. Mi uvek možemo da računamo na njegovo prijateljstvo i prijateljstvo Mađara", istakao je Vučić.

Promo cena karata za voz "Soko" 300 dinara: Objavljen red vožnje

"Kad prođemo Batajnicu ići ćemo 200 na sat", dodao je. "Tako ćemo za manje od tri sata moći da dođemo u Budimpeštu", rekao je.

"Obratite pažnju na rast trgovinske razmene. Mađarska je jedina zemlja u okruženju sa kojom imamo deficit, ali razmena raste i raste. Oni su nama mnogo važni kao partner", kazao je predsednik Srbije.

"Stvarno sam srećna i preponosna, ali ne kao predsednica vlade, nego kao neko ko živi u Srbiji. Ovo je prelepo, ne mogu da zamislim kako će ovo da izgleda kada bude sve završeno. Mogu samo da zamislim koliko će uticati na kvalitet života. Kada jedan student iz Beograda bude mogao da putuje na fakultet u Novom Sadu. Ovo je nova Srbija", kazala je premijerka Ana Brnabić.

Kada su nakon 33 minuta stigli u Novi Sad, Vučić i Orban su se obratili okupljenom narodu na stanici.

"Dobar dan", rekao je Orban na srpskom i dobio aplauz.

"Ovo je vaš veliki dan i mi Mađari vam na tome čestitamo iskreno. Došao sam da vam prenesem iskrene čestitke mog naroda. U proteklih 70 godina povezivali smo zemlje u pravcu istok-zapad, a u međuvremenu smo zaboravili koliko je važno da se povežu teritorije pravcem sever-jug. Trebalo je mnogo sati da se stigne od Beograda do Budimpešte i to nije normaln stvar u 21. veku. Sa vašim predsednikom Vučićem mi smo načinili jedan savez i želimo da promenimo tu situaciju i hoćemo. I ovo je jedan dokaz", rekao je Orban.

"Kao rezultat saradnje ova dva naroda su veoma bliska, nikada prijateljstvo nije bilo blisko kao sada. Mi smo malo zasotali za vama, vi ste brže napredovali, ali ja želim da obećam da će do 2025. ova linija između Beograda i Budimpešte biti u funkciji", kazao je premijer Mađarske.

"Ne mogu da vam opišem koliko sam ponosan. Posle 60 godina obnovili smo stanicu", istakao je Vučić. "Za samo 33 minuta moći ćete da dođete do Beograda. Deo naših snova se ostvaruje. Zahvalan sam građanima Srbije što smo imali snage da se uputimo put budućnosti i budemo motor rasta", istakao je.

"Zahvalan sam što Srbija ima prijatelje, baš onakve kakvog ima u Mađarskoj i premijeru Orbanu", dodao je.

"Naše brze pruge su gradili kineski i ruski prijatelji, oni su zajedno sa nama gradili budućnost naše zemlje. Nadzor su vršili Nemci a vozove obezbedili Švajcarci", objasnio je Vučić, dodavši da je sve to Srbija platila.

"Suočeni smo sa velikim previranjima i krizom, a svesni smo značaja koji za zemlju ima železnica", rekao je predsednik Srbije. "Ona je najbezbedniji, najjednostavniji sistem za kopneni transport. Ukoliko nastavimo cela Srbija biće premrežena najmodernijom prugom", najavio je Vučić. "Smatram da se konture infrastukturno umrežene Srbije sada vide", naglasio je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, nakon otvaranja brze prugom Beograd - Novi Sad kojom je prošao zajedno sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom brzim vozom "Soko", da Srbija na ovaj način ide u budućnost i da je ta pruga simbol napretka naše zemlje.

"Na početku našeg puta nalazila se kao sablasna prepreka paradigma sa velikim slovom 'P' o Srbiji koja stalno kasni i zahvalan sam građanima Srbije što smo imali hrabrosti da se uputimo put budućnosti i da rušimo takve paradigme stvarajući imidž jedne nove i moderne Srbije, koja će biti motor ekonomskog razvoja ovog dela Evrope", rekao je Vučić.

On je kazao da je danas tokom vožnje brzom prugom dogovorio sa Orbanom, da šta god da se dogodi u narednom periodu u ovoj teškoj krizi da će Srbija biti prva da ponudi Mađarskoj šta god joj bude nedostajalo i obrunuto, da će Mađarska prva ponuditi Srbiji ono što nama bude nedostajalo.

"Tako se grade prijateljstva i na to sam veoma ponosan", rekao je Vučić pred velikim brojem okupljenih građanima.

Zahvaljujući vama danas gradimo istoriju, poručio im je Vučić.

Brza pruga Beograd-Novi Sad završena je krajem prošle godine, a nakon toga izvršeno je testiranje pruge na kojoj će vozovi dostizati brzinu do 200 kilometara na čas, pa će putovanje između dva grada trajati oko 35 minuta.

Predsednik Srbije prethodno je ugostio na doručku mađarskog premijera.

Promotivne karte za Soko 300 dinara, objavljen red vožnje

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC
U promotivnom periodu od danas do 30. aprila u brzim, elektromotornim dabldeker Inter City vozovima „Soko“, kao i u Regio vozovima, cena vozne karte u jednom smeru za 1. i 2. razred, na relaciji od Beograda do Novog Sada iznosiće 300 dinarata, saopštio je danas „Srbija Voz" a.d. Deca do šest godina za koje se ne zahteva posebno mesto za sedenje, prevoziće se besplatno.

Regio Expres vozovi na relaciji Beograd - Novi Sad trenutno neće saobraćati.

U Inter City vozu se ne vrši izdavanje voznih karata, već samo kontrola validnosti putem mobilnih terminala i prodaja karata za bicikle i prekomerni ručni prtljag. Putnicima nije dozvoljen ulazak u voz bez vozne karte, navozi se u saopštenju.

U Regio vozovima vozopratno osoblje će ispostavljati vozne karte po cenama sa blagajne.

Putnici koji poseduju odštampanu avionsku kartu „Air Serbia“ na relaciji Beograd-Njujork, prevoziće se, besplatno u Inter City vozu „Soko“ u odlasku ili povratku, na relaciji Beograd Centar-Novi Sad-Beograd Centar. Ovim putnicima na raspolaganju su slobodna mesta u zonama za sedenje koja ne podležu rezervisanju.

U promotivnom periodu neće se primenjivati ostale povlastice.

Inter City vozovi iz stanice Beograd Centar za Novi Sad polaziće u 5.55, 7.34, 10.05, 14.05, 16.30, 18.03 i 20.05 časova, dok će Regio vozovi polaziti u 6.00, 7.00, 9.03, 11.00, 13.00, 15.15, 17.03, 19.10 i 22.20 časova, navodi se u saopštenju.

Inter City vozovi iz Novog Sada polaziće u 7.04, 8.30, 12.01,16.04, 17.45, 20.01 i 22.02 časova, dok će Regio vozovi polaziti u 5.28, 7.46, 9.02, 11.01, 13.00, 15.17, 17.03, 19.16 i 21.01 časova.

Zbog nastavka radova u stanici Novi Beograd, vozovi u ovoj stanici se trenutno neće zaustavljati.

Od danas od 11 časova "Srbija voz" a.d. uvodi novi i proširuje postojeći sistem internet kupovine redovnih voznih karata.

Putnici će redovne vozne karte, za sve unutrašnje relacije, moći da kupe putem web aplikacije „Srbija Voz“ a.d. i putem mobilnih telefona, besplatnim preuzimanjem aplikacije putem Google Play i App Store.

Elektronskom kupovinom voznih karata, putnici ostvaruju popust od 5 odsto na ukupnu cenu kartu, napominje se u saopštenju.
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Brzom prugom od Beograda do Novog Sada, u dužini 74,9 kilometara, putovaće se oko 35 minuta. Vrednost radova na tom delu pruge je 935 miliona dolara.

Brzi voz "Soko" počeće u nedelju redovno da saobraća za putnike od Beograda do Novog Sada, a vozna karta u jednom pravcu koštaće u promotivnom periodu 300 dinara, dok će prevoz dece do sedam godina biti besplatan.

Prugu su testirale merna kola nemačkih železnica i 21. januara dostignuta je brzina od 201,5 km na sat.

Izgradnja brze pruge Beograda-Budimpešta najveći je i najznačajniji infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope.

Buduća brza pruga do Budimpešte deo je globalne inicijative Kine "Pojas i put" za infrastrukturno povezivanje Evrope i Azije, a kada bude završena vozom će se na toj relaciji putovati manje od tri sata.

Radovi su obuhvatili rekonstrukciju postojeće jednokolosečne pruge i izgradnju drugog koloseka, tako da je izgrađena savremena dvokolosečna pruga za mešoviti, putnički i teretni, saobraćaj i brzinu do 200 km na sat, rečeno je Tanjugu u Infrastrukturi železnice Srbije.

U izgradnji su primenjeni evropski standardi interoperabilnosti, a pruga je elektrificirana i opremljena savremenim signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima (ETCS nivo 2).

Sva ukrštanja pruge sa drumom su denivelisana, što znači da nema putnih prelaza.
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

15 h

Podeli: