Učešće od 10 odsto za kupovinu prvog stana podsticajna mera

Odobravanje stambenih kredita za kupovinu prvog stana sa učešćem od 10 odsto je podsticajna, tržišna i dobra mera, smatraju u Udruženju banaka Srbije (UBS).

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.11.2020.

10:51

Učešće od 10 odsto za kupovinu prvog stana podsticajna mera
Foto: Depositphotos, Bombaert

Za banke je to dobra prilika da sagledaju svoje mogućnosti i shodno tome prezumu rizik, rekao je za Tanjug generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

Odobravanje takvih kredita, koje je letos preporučila Narodna banka Srbije, prva je počela Banka Poštanska štedionica, a na taj korak odlučila se i Rajfajzen banka.

Banka Poštanska štedionica je od druge polovine juna kupcima prvog stana omogućila stambene kredite uz smanjeno ucešće koje iznosi 10 odsto.

U toj državnoj banci za Tanjug navode da su, kada je reč o kupovini prve nepokretnosti na kredit, polazni troškovi i samo učešće do sada često predstavljali prepreku klijentima kod donošenja ovako važne životne odluke.

Napominju da je upravo pravovremena Odluka NBS stvorila regulatorni prostor za modifikaciju i smanjenje potrebnog ucešća ovom spečificnom segmentu kupaca.

"Rezultati posle pet meseci primene, mereno brojem primljenih i realizovanih kredita sa 10 odsto učešća, govore o izuzetnom interesovanju za ovu vrstu proizvoda, što samo potvrđuje činjenicu da su donete mere jako dobro targetirane i evidentno daju očekivane rezultate", kažu u Banci Poštanska štedionica.

Kada je reč o visini kamatnih stopa na stambene kredite, u toj banci napominju da je ona ostala ista, jer visina učešća nema uticaja na visinu kamatne stope.

U Rajfajzen banci kažu da su u svoju ponudu uvrstili stambene kredite sa 10 odsto učešća u skladu sa preporukom NBS, a da je taj model stambenog kredita namenjen samo za kupovinu prvog stana.

"Trenutno u obradi imamo oko 15 zahteva za ovaj model stambenog kredita", navode za Tanjug u Rajfajzen banci.

Kažu da je tražnja za stambenim kreditima generalno u porastu, a da se ogleda u rastu broja zahteva koje banka dobija za finansiranje.

U toj banci kažu da može da se očekuje da će se povećati tražnja i za ovaj model kredita jer je, kako objašnjavaju, u pitanju kredit po povoljnijim uslovima kojim se stimuliše kupovina prvog stana i rešavanje bitnog životnog pitanja.

Kada je reč o uslovima, navode da je za tu vrstu kredita potrebno učešće minimum 10 odsto od iznosa kupoprodajne cene, a da je maksimalan iznos kredita određen kreditnom sposobnošću klijenta, odnosno određuje se na isti način kao kod kredita koji imaju veće učešće.

Maksimalni rok otplate je, kako dodaju, 360 meseci, a kamatna stopa je nepromenjena u odnosu na standardni model stambenog kredita u Rajfajzen banci.

Generalni sekretar UBS Vladimir Vasić kaže da je dobro da banke daju tu mogućnost, ali da sam klijent treba da odluči kada sagleda visinu učešća, dužinu trajanja kredita i visinu mesečne rate.

Niže učešće na stambeni kredit, objašnjava, na duži vremenski period može da znači nižu mesecnu ratu i klijent treba da odluči da li mu to odgovara i izabere šta mu je pogodnije.

Podsetio je da i dalje za one koje kupuju prvu nepokretnost važi povraćaj 10 odsto od PDV-a, te da i tu mogućnost treba ukalkulisati prilikom donošenja odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: