Biz - B92.net

U Srbiji neće niko, a u EU sve traženije VIDEO

Beograd -- Period je čišćenja dimnjaka, a dimničara u Srbiji sve manje. Zanat koji se prenosi s kolena na koleno sve manje je popularan, dok u zemljama EU to nije slučaj.

Izvor: O2
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Susret sa njima predstavlja susret sa srećom, kaže narodno verovanje. Posao dimničara, za mnoge romantičnog zanimanja iz nekih davnih vremena, nije izumro uprkos novim tehnologijama.

Oni naše dimnjake čiste od smole, a kuće i zgrade štite od požara.

"Dimnjaci treba da se čiste da ne bi došlo do požara, evo baš smo danas bili na poziv. Jednostavno upalio se dimnjak i može svašta da se desi, izgori kuća, izgori zgrada ili tako nešto", priča dimničar Predrag Tišma.

A kako postati dimničar?

"Zanat za koji trenutno nema škole, radimo prekvalifikaciju i učimo bukvalno s kolena na koleno", kaže Tišma.

Potrebno nam je oko 1.000 dimničara na čitavoj teritoriji Srbije, jer se veliki broj domaćinstava greje na čvrsto gorivo, drvo ili ugalj.

"Znamo podatke zvanične da je 30 odsto uzroka svih požara u Srbiji zbog primarnog požara u dimnjaku onda je jasno da su dimničari veoma važni", rekao je predsednik Udruženja dimničara Srbije Milan Mihajlović.

Trenutno imamo aktivnih oko 200 dimničara.

Pravilnik o delatnosti dimničara je pred usvajanjem. Šta još možemo uraditi da ova delatnost postane primamljiva?

"Popularizaciju objašnjavanjem toga šta sve dimničari rade. Dimničari ne samo da čiste, već se bave i kontrolom i ispitivanjem dimnjaka i ložisnih uredjaja", objašnjava Mihajlović.

Ovo je period kada možemo da sretnemo odžačara. Uhvatite se za dugme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.