Vesti -

U Srbiji 2,88 miliona zaposlenih: Svi regioni osim jednog beleže rast

U trećem kvartalu ove godine u Srbiji je bilo 2,88 miliona zaposlenih, 285.700 nezaposlenih, stopa zaposlenosti je iznosila 50,7%, a stopa nezaposlenosti 9,0%.

Izvor: Tanjug, B92.net
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/NDAB Creativity
Ilustracija: Shutterstock/NDAB Creativity

To je pokazala anketa o radnoj snazi čije rezultate je objavio Republički zavod za statistiku.

U odnosu na isti period prethodne godine, neznatno je i to za 0,5 procentnih poena porasla stopa zaposlenosti, dok je za 0,7 procentnih poena smanjena stopa stanovništva van radne snage.

Teritorijalno posmatrano, u svim regionima je zabeležen neznatni porast stope zaposlenosti, izuzev Vojvodine, gde je zabeležen pad od 0,9 procentnih poena.

Poređenje sa podacima za drugi ovogodišnji kvartal pokazuje da je broj nezaposlenih, koji je u trećem kvartalu iznosio 285.700 bio niži za 20.900, a da je broj zaposlenih povećan za 11.900.

Takva kretanja na tržištu rada dovela su do povećanja stope zaposlenosti za 0,3 procenta poena, smanjenja stope nezaposlenosti za 0,6 procentnih poena, dok je stopa stanovništva van radne snage ostala nepromenjena.

Međuregionalno poređenje sa prethodnim kvartalom pokazuje povećanje stope zaposlenosti u svim regionima, osim u Vojvodini, gde je zabeležen pad ove stope od 1,9 procentnih poena.

"Imamo stopu nezaposlenosti u trećem kvartalu od samo 9 odsto, bila je 9,6 odsto, a 2012. bila je 25,9. Imamo 2.367.000 zaposlenih u Srbiji, stopa zaposlenosti 50,7 odsto. Mi u ovom trenutku imamo najveći broj zaposlenih građana u istoriji naše zemlje na ovaj broj stanovnika, uprkos svim krizama. Naša zemlja se i dalje bolje drži i od nekih razvijenijih država. Stopa rasta BDP u trećem kvartalu 3,6 odsto, u drugom kvartalu smo rasli 1,7, u prvom 0,9, a jedna Nemačka tri kvartala već pada, ima negativan rast BDP", naveo je ministar finansija Siniša Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.