Sušite veš na terasi - sledi kazna

Da li sušite veš na terasi koja je vidljiva sa ulice ili neke druge javne površine? Ako to činite pripazite se jer biste mogli da platite kaznu od 2.500 dinara!

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2015.

09:28

Default images
Foto: Thinkstock.com

Malobrojni Beograđani su upoznati sa kompletnim kućnim redom u stambenim zgradama. Njihovo poznavanje se uglavnom svodi na vreme kada su dozvoljeni radovi, korišćenje vešernica ili podruma, obavezu čišćenja prostora ispred zgrade od snega i leda, pišu Večernje novosti.

A kazne od 250 do 500.000 dinara predviđene su osim za sušenje veša na terasama, i za one koji na lođama i balkonima drže stari nameštaj, ogrev ali i neobezbeđene saksije sa cvećem. Baš kao i za sve vlasnike koji nemaju vidno istaknut broj stana na vratima ili ne održavaju zajedničke prostorije. Da ne govorimo o predsednicima skupštine stanara kojima prete kazne ako nemaju ažuriran spisak svih koji obitavaju u objektu.

Jedna od zanimljivijih odredaba je i da ukoliko stanar reši da zameni roletne na prozorima ili vratima, mora voditi računa da one bude iste kao i ostale roletne u stambenoj zgradi. Poštovanje ovog pravila se u Beogradu, međutim, retko gde sprovodi.

Za kontrolu poštovanja kućnog reda zadužene su komunalna inspekcija i policija. Međutim, kontrola zgrada se ne vrši redovno, već oni izlaze na teren samo po prijavi.

"S obzirom na veliki broj oblasti koje kontrolišu inspektori, u godišnji plan aktivnosti se ne može uvrstiti kontrola zgrada na 17 gradskih opština", kažu iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

"Po primanju prijave naš komunalni inspektor je ovlašćen da pokrene i sprovede upravni postupak, kao i da naplati kaznu na licu mesta", objašnjavaju oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

23 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: