Vesti -

Sumanuta srpska pijaca: Cene u nebo

Beograd -- Čini se da cene na pijacama nikada nisu bile manje logične. Međutim, stručnjaci imaju objašnjenje.

Izvor: Blic
Podeli

Dok građani nestrpljivo očekuju da cene voća i povrća, kao i uvek u ovo doba godine - padnu, one nastavljaju da rastu.

Kilogram mladog kupusa na pijacama košta oko 80 dinara, koliko plaćamo i za kilogram pomorandži. Usred sezone spanać i boranija koštaju koliko i kilogram piletine - oko 300 dinara, a paradajz i krastavac su duplo skuplji nego u isto vreme prošle godine.

Razlike između cene mladog i starog krompira nema, pa kilogram i jednog i drugog košta neverovatnih 150 dinara.

Taman kada su kupci u Srbiji pomislili da krompir ne može da bude skuplji od 70 dinara po kilogramu, koliko su za njega izdvajali veći deo prošle godine, stvarnost ih je demantovala. Cene mladog i starog krompira izjednačile su se preko noći, ali ne zato što je mladi krompir pojeftinio, kako bi se očekivalo za početak juna, nego zato što je sada i za kilogram starog krompira potrebno odvojiti neverovatnih 150 dinara.

Dok građanima ova činjenica deluje sumanuto, stručnjaci za nju imaju objašnjenje.

"Kiše i hladno vreme u poslednjih desetak dana dovele su do skoka cena voća i povrća koje su u ovo doba godine obično u silaznom trendu, zbog povećane ponude. Njive su pod blatom, teško je ući u njih i izvaditi krompir. Slabiju ponudu mladog krompira iskoristili su oni kojima su ostale zalihe starog, pa su i njemu podigli cenu", objašnjava Milan Prostran, stručnjak za agrar u PKS.

Prostran objašnjava da je zbog kiše umanjen i kvalitet trešanja koje su popucale na drveću, ali i jagoda koje zbog vode i blata počinju da trule. Da je hladno vreme krivac za visoke cene, smatra i Zoran Broćić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu.

"Zbog loših vremenskih uslova vegetacija je kasnila, ne samo kod nas, nego i u okruženju. Ali, nije samo promenljivo vreme razlog za poskupljenja, nego i nestabilni uslovi otkupa. Na primer, kupusu je cena počela da pada, kada je velika količina otišla u izvoz. To je stvorilo manjak kupusa i rast njegove cene", objašnjava Broćić, i dodaje da će u narednih petnaestak dana doći do stabilizacije vremena, ali i cena.

Nisu samo pijace prepune nelogičnosti. Poslednjih godina sve su manje izražene i cene između različitih vrsta mesa. Piletina, koja je oduvek važila za najjeftinije meso, sada košta isto koliko i kilogram svinjskog mesa, dok je za kilogram pilećeg filea potrebno izdvojiti više novca nego za kilogram junetine. Jedino je cena teletine konstantna i već godinama se kreće od 900 do 1.000 dinara.

"Piletina je skupa zbog visoke cene stočne hrane, ali i zbog toga što su proizvođači živinskog mesa iskoristili skok ostalog mesa da bi povećali i cenu piletine", objašnjava Prostran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.