Vesti -

Struja je jeftina, zato je rasipamo

Beograd -- Cena struje u Srbiji je najniža u regionu i to je osnovni razlog za prekomernu potrošnju za vreme ledenog talas, kaže Slobodan Petrović iz PKS.

Izvor: Danas
Podeli

„Ta niska cena električne energije onemogućava izgradnju novih proizvodnih postrojenja. Ako se struja koristi za grejanje, u tom slučaju mora da bude najskuplji energent. Zbog toga je potrebno zalagati se da struja u Srbiji dobije tržišnu cenu”, smatra Petrović, sekretar Udruženja za enrgetiku PKS.

Dodaje da bi se povećanjem cena struje za nekoliko evrocenti stvorili uslovi za izgradnju novih postrojenja i to bi bila pokretačka snaga privrede.

„Elektroprivreda Srbije nije ta preko koje treba da se vodi socijalna politika. Njoj treba omogućiti da radi i zarađuje kako bi remontovala postrojenja i gradila nova a socijalnu politiku u elektroenergetici treba da vodi država formiranjem socijalnih karata”, kazao je Petrović.

Prema mišljenju Dejana Stojanovića, član Saveta za energetiku Srbije, trebalo bi insistirati na naplati toplotne energije po utrošku.

„To ne znači da će grejanje biti jeftinije, jer će svaki potrošač plaćati onoliko energije koliko i potroši, što će se obračunavati na osnovu postojeće cene energenata. Na daljinski sistem se u Srbiji greje oko 600.000 domaćinstava, a ukupna nabavka energenata za svih 57 toplane godišnje košta oko 300 miliona evra. Toplotni izvori u Srbiji stari su oko 25 godina i treba ih modernizovati. Tokom hladnih dana 33 toplane su radile 24 sata a ostalih 24 su radile duže nego obično”, istakao je Stojanović.

Prema rečima Aleksandra Vasiljevića, izvršnog direktora i direktora Javnog preduzeća Srbijašume, kod nas ne postoji nijedan energetski proizvodni pogon koja radi na biomasu pa stoga privatni proizvođači peleta svoje proizvode izvoze u inostranstvo a dodatni razlog je i taj što je cena peleta na inostranom tržištu veća nego u našoj zemlji.

„U Srbiji ima dosta stanovnika koji poseduju šume, čak oko 1,6 miliona domaćinstava, tako da taj podatak jasno ukazuje na to na kakav način svoje domove zagrevaju oni građani koji se ne greju na daljinsko grejanje, gas ili struju”, objasnio je Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.