Vesti -

Srpsko-izraelski poslovni klub: Doprinos razvoju privrede i stvaranju novih radnih mesta

Predsednik Srpsko-izraelskog poslovnog kluba Niš Dragan Milošević govorio je o tome koliko klub doprinosi razvoju privrede i stvaranju novih radnih mesta.

Izvor: euractiv.mondo.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je za euractiv.mondo.rs govorio o tome kako je Srpsko-izraelski poslovni klub kulturnim, ekonomskim i političkim povezivanjem unapredio privrednu saradnju dve zemlje i okupio preduzetnike, investitore i predstavnike privrednih komora sa idejom da se podstakne razvoj novih poslovnih veza i unapredi postojeća saradnja.

Milošević je objasnio šta je prethodilo osnivanju Srpsko-izraelskog kluba.

"Srpsko-izraelski odnosi imaju bogatu istoriju prijateljstva, koja datira još od 1948. godine, kad je Izrael proglašen za nezavisnu državu. Srpski narod je uvek pružao podršku i simpatije Izraelu, dok je Izrael takođe bio naklonjen Srbiji i srpskom narodu. Tokom godina, ova dva naroda bila su naklonjena jedan drugom i pružala su snažnu podršku i simpatije, a kroz vreme su uspostavili snažne diplomatske i kulturne veze. U Nišu je osnovan Srpsko-izraelski klub prijateljstva, koji je posvećen promovisanju kulturne, ekonomske i političke saradnje između Srbije i Izraela, a okuplja brojne istaknute predstavnike srpske i izraelske poslovne zajednice, predstavnike vlada i političke elite. Kao logičan nastavak aktivnosti Kluba prijateljstva, formiran je Srpsko-izraelski poslovni klub, sa ciljem da se ojača privredna saradnja. Ovaj klub okuplja preduzetnike, investitore i predstavnike privrednih komora iz obe zemlje, sa idejom da se podstakne razvoj novih poslovnih veza i unapredi postojeća saradnja. Srpsko-izraelski poslovni klub ima za cilj da poveže kompanije iz Srbije i Izraela, da podstakne investicije i da razvije zajedničke projekte u različitim oblastima, uključujući poljoprivredu, turizam, energetiku, informacione tehnologije i mnoge druge", rekao je on.

Naglasio je i njegov doprinos u unapređenju privredne saradnje Izraela i Srbije.

"Srpsko-izraelski poslovni klub ima za cilj da ojača poslovne veze između Srbije i Izraela i da na taj način doprinese daljem razvoju privrede i stvaranju novih radnih mesta u obe zemlje. Klub organizuje različite aktivnosti koje omogućavaju članovima da se upoznaju, razmene iskustva i informacije, i da na taj način unaprede svoje poslovne aktivnosti. Među aktivnostima su poslovni susreti, konferencije, seminari, prezentacije, kao i različite manifestacije. Organizovanje manifestacija i događaja koji doprinose razvoju zajednice u kojoj delujemo je nešto što nas posebno raduje. Upravo iz tog razloga, sa velikim zadovoljstvom smo organizovali donaciju za osvetljenje 800 tabli u školama na teritoriji Niša. Uvereni smo da je budućnost naše zemlje u znanju, te smo odlučili da na ovaj način olakšamo učenicima da se školuju u prijatnijem ambijentu", kazao je Milošević.

Govorio je i koj su to oblasti u kojima je moguće saradnju podići na viši nivo.

"Sa zadovoljstvom primećujemo da broj kompanija zainteresovanih za međusobnu saradnju između ove dve zemlje neprestano raste. Ponosimo se što možemo da ih povezujemo i olakšavamo uspostavljanje poslovnih veza. Posebno nas raduje što su kompanije koje su zainteresovane za saradnju iz različitih industrija i oblasti, kao što su IT, agrotehnologija, energetika, turizam, infrastruktura, finansije i mnoge druge. Smatramo da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u gotovo svim oblastima, što nas dodatno motiviše da radimo na jačanju veza između srpskog i izraelskog poslovnog sektora. Srpsko-izraelski poslovni klub je otvoren za nove ideje, inicijative i predloge od strane svojih članova i partnera. Verujemo da je kroz kreativnu saradnju i inovativne projekte moguće ostvariti obostrane koristi za obe zemlje. Nastojimo da pružimo podršku kompanijama u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva i da budemo podrška u izgradnji održivih poslovnih veza", objasnio je.

Milošević je objasnio i kako je pozicionirana Srbija na polju privredne saradnje sa Izraelom.

"Srbija je poslednjih godina ostvarila značajan napredak u razvoju privrednih veza sa Izraelom, a posebno na polju saradnje između pojedinih gradova i regiona. Jedan od najinteresantnijih primera takve saradnje je onaj između gradova Niša i Berševe. Niš se u Srbiji smatra centrom elektronske industrije, s obzirom na to da u njemu tradicionalno posluje veliki broj kompanija koje se bave proizvodnjom elektronike. Sa druge strane, Berševa u Izraelu je poznata po svojoj startap sceni i visokotehnološkoj industriji, sa više unicorn kompanija nego cela Evropa. Saradnja između ova dva grada ima za cilj da iskoristi njihove snage i komplementarnosti, kako bi se postigao zajednički razvoj i napredak. U tom smislu, postoje planovi za uspostavljanje direktnih poslovnih veza i razmenu znanja i iskustava između srpskih i izraelskih kompanija, kao i za organizovanje različitih događaja i aktivnosti koje će podržati ovu saradnju", kaže Milošević.

Bilo je reči i o planovima za naredni period kako bi se dodatno osnažila privredna saradnja dve zemlje.

"Srpsko-izraelski poslovni klub ima ambiciozne planove za budućnost. Naš cilj je da kontinuirano radimo na unapređenju privrednih odnosa između Srbije i Izraela i da postignemo eksponencijalni rast u poslovnim odnosima. Nastavljamo s međusobnim povezivanjem i promocijom, kako bismo podstakli još više srpskih i izraelskih kompanija da se uključe u saradnju. Posebno nas raduje to što se, iako smo poslovni klub, naše veze često krunišu i prijateljstvom. Planiramo da organizujemo različite događaje i aktivnosti, poput konferencija, seminara, radionica i poslovnih foruma, kako bismo podstakli međusobnu saradnju i promovisali razmenu znanja. Nastavljamo da podržavamo srpske i izraelske kompanije u procesu povezivanja i pronalaženju pravih poslovnih partnera, kao i u prevazilaženju barijera i izazova u poslovanju. Uz podršku srpskih i izraelskih vlada, verujemo da postoji veliki potencijal za dalji rast i razvoj u privrednim odnosima između naših zemalja. Uvereni smo da će naši napori u jačanju privrednih veza između Srbije i Izraela doprineti ne samo ekonomskom rastu i razvoju već i boljem razumevanju i saradnji između naših naroda i kultura. Sakupiti se zajedno znači početak, raditi zajedno znači napredak, ostati zajedno znači uspeh! Zbog toga se radujemo budućim uspesima i ostvarivanju zajedničkih ciljeva radi unapređenja poslovnog, ali i opšteg životnog ambijenta", zaključio je Milošević za euractiv.mondo.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.