Biz - B92.net

Srbima najmanje plate u regionu

Sarajevo -- Onlajn istraživanje plata u šest evropskih zemalja je pokazalo da su prosečne bruto plate najmanje u Srbiji, a najveće u Češkoj.

Izvor: Capital
Podeli

Podaci koji se odnose na prosečne bruto plate u BiH, poređeni su sa bruto platama u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj, navodi portal Posao.ba.

Prema rezultatima istraživanja, najplaćenije pozicije u BiH su pozicije u višem menadžmentu gde spadaju pozicije direktora, menadžera i rukovodilaca. Prosečne najveće bruto plate kreću se u rasponu od 1.550 do 3.150 evra.

Najmanje prosečne bruto plate su na pozicijama pomoćnih radnika, radnika na niskokvalifikovanim i sličnim poslovima, te se kreću u rasponu od 320 do 390 evra.

Notari u BiH zarade po 5.760 evra mesečno
Ipak, istraživanje pokazuje da notari u BiH imaju daleko najbolju zaradu tokom godine, međutim, zbog specifičnog načina poslovanja notara, njihova primanja nisu poređena sa primanjima na ostalim pozicijama. Istraživanje je pokazalo da notari u proseku mesečno zarade čak 5.760 evra, navodi se u saopštenju portala Posao.ba.

Najplaćenija pozicija u BiH prema dobijenim podacima je pozicija "kantri menadžera" u iznosu od 3.140 evra. Radnik na istoj pozicij u Srbiji zarađuje 1.330, a u Hrvatskoj 2.600 evra. Na ovoj poziciji najviše zarađuju Česi sa platom u iznosu 3.900 evra. Druga najplaćenija pozicija u BiH je pozicija Direktora sektora u bankarstvu. Prosečna plata na ovoj poziciji iznosi 2.130 evra.

Izvršni direktor u BiH zarađuje 1.880 evra u proseku, u Srbiji 1.725 evra što bi bila najmanja plata na ovoj poziciji, dok u Hrvatskoj prosečna plata za ovu poziciju iznosi 2.350 evra. Najveću platu na ovoj poziciji imaju radnici u Češkoj u iznosu od 2.500 evra.

Pozicija direktora prodaje jedna je od najplaćenijih pozicija. Tako direktor prodaje u BiH zarađuje u proseku 1.800 evra, u Hrvatskoj 2.060 evra, a u Srbiji je najmanja prosečna plata za ovu poziciju 1.400 evra. Direktor prodaje u Češkoj zarađuje 2.600 evra što je najveća plata na ovoj poziciji u poređenju sa ostalim zemljama.

Na poziciji obućara je najmanja prosečna bruto plata u BiH u iznosu od 320 evra. U Mađarskoj obućari zarađuju 340 evra u proseku, dok obućari u Slovačkoj zarađuju 535 evra što je najveća bruto plata na ovoj poziciji.

Za poziciju krojača u BiH prosečna bruto plata iznosi 345 evra, u Srbiji 250 evra što je i najmanja plata za ovu poziciju, dok u Hrvatskoj krojači u proseku zarađuju najviše sa prosečnom bruto platom u iznosu od 500 evra.

Pozicija čistača takođe jedan je od najmanje plaćenih poslova u BiH sa prosečnom bruto platom u iznosu od 350 evra. Čistač u Srbiji ima najmanju prosečnu bruto platu u iznosu od 230 evra, dok je u Češkoj najveća prosečna plata na ovoj poziciji u iznosu od 400 evra.

Prosečna plata za poziciju konobara u BiH iznosi 370 evra. Na poziciji konobara najbolje zarađuju radnici u Hrvatskoj sa prosečnom bruto platom od čak 630 evra, dok konobar u Srbiji zarađuje svega 270 evra.

Jedna od najmanje plaćenih pozicija u BiH jeste pozicija spremačice/sobarice sa prosečnom platom u iznosu od 390 evra, dok spremačica/sobarica u Hrvatskoj zarađuje čak 570 evra što je ujedno i najveća prosečna bruto plata za ovu poziciju. Najniža bruto plata za poziciju spremačice/sobarice je u Srbiji u iznosu od svega 255 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.