Vesti -

Srbija "raj" za industriju zabave

Beograd -- Srbija, kao tranzitna zemlja, verovatno je jedna od najboljih lokacija u Evropi za razvoj industrije zabave, izgradnju vodenih i zabavnih parkova.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ipak, realizacija ovog profitabilnog posla u našoj zemlji je ravna "borbi protiv vetrenjača", kažu učesnici skupa "Ekonomija zabave - investicioni modeli ekonomskog razvoja".

Brojni investitori su kroz Srbiju prolazili sa idejom da započnu biznis u oblasti industrije zabave, ali su vrlo brzo odustajali, jer je "država lenja i zahtevna, a istovremeno vrlo skupa".

Izvršni partner u kompaniji "Wolf McGill" Nikola Seneši kaže da problemi postoje, što zbog krize, što zbog matematike komunalnih taksi, što zbog nedostatka komunikacije sa lokalnom samoupravom, ali se mogu prevazići samo postizanjem dogovora.

Direktor firme "Action Park Srbija" Tatjana Kos istakla je da je da se u Srbiji može uspešno razviti industrija zabave, a pozitivan primer za to je Jagodina koja je uspela da postane zanimljiva turistička destinacija zahvaljujući izgradnji vodenog parka, muzeja voštanih figura i zoo vrta. Prema njenom mišljenju, vodene i zabavne parkove bi bilo bolje graditi u manjim sredinama i postići dogovore sa lokalnim samoupravama.

Uticaj koji industrija zabave može da ima na jednu zemlju kao što je Srbija je jako veliki, naveo je on i dodao da upravo u državama koje imaju jak tranzitni kapacitet, industrija zabave ima sve šanse da se razvije u uspešnu granu.

Seneši je naglasio da u Srbiji postoji pozitivan trend u poslednjih nekoliko godina, a primer za to je Jagodina, koja je zanimljivim projektom uspela da privuče veliki broj turista. Tu su i Aranđelovac i Bački Petrovac, opštine koje su takođe izgradile vodene parkove.

Za razvoj industrije zabave i izgradnju zabavnih i vodenih parkova neophodno je, kako je naveo, da postoji investiciona klima, što kod nas nije slučaj. Neophodno je da lokalne samouprave omougće urbanističke i podzakonske uslove za stvaranje ovakvih parkova u svakoj opštini u Srbiji.

Kada je u pitanju Beograd, on je podsetio da je jedna takva investicija - akva park na Novom Beogradu, nedovršena, ali je naveo i da bi izgradnjom mosta Borča - Zemun mogao biti "otvoren" novi prostror koji bi mogao biti iskorišćen za slične namene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.