Srbija mora da plati Grcima 40 mil $ zbog RTB Bora

Srbija mora da plati grčkoj kompaniji Mitilineos oko 40 miliona dolara nadoknade zbog RTB Bora, odlučio je Međunarodni arbitražni tribunal, prenosi Rojters.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.08.2017.

13:01

Srbija mora da plati Grcima 40 mil $ zbog RTB Bora
(Foto: Thinkstock)

To je epilog višegodišnjeg arbitražnog postupka koji je pokrenula kompanija Mitilineos protiv Srbije, a povodom RTB Bora.

Međunarodni sud sa sedištem u Ženevi presudio je da Srbija prekršila svoje obaveze prema Grčkoj i kompaniji Mitilineos, prenosi Rojters saopštenje te kompanije.

Kako navodi Mitilineos, tribunal je presudio da država Srbija zbog toga mora da isplati grčkoj kompaniji naknadu u iznosu od 40 miliona dolara.

Mitilineos je tražio odštetu od 65 miliona dolara, koliko je RTB Bor navodno dugovao toj grčkoj kompaniji.

Kompanija, na čijem je čelu Evangelos Mitilineos, koji je po listi magazina Forbs jedan od najbogatijih ljudi na svetu, iskoristio je klauzulu iz ugovora sa RTB po kojoj je "u slučaju spora nadležan sud u Atini", presavio tabak i namirenje dugova od najvećeg srpskog proizvođača bakra i zlata zatražio pred sudom pre nekoliko godina.

Podsetimo, menadžment RTB je sa Mitilineosom 1998. godine, za vreme sankcija, potpisao ugovor o strateškom partnerstvu. Po tom dokumentu, Grci su za kupovinu rezervnih delova i obrtna sredstva uložili 16,9 miliona dolara. U planu je bila i izgradnja nove Topionice vredne 130 miliona dolara.

Uz to, "Mitilineos" je u metalurške pogone borske kompanije na preradu dopremao i koncentrat bakra. Međutim, oko 4.000 tona crvenog metala, dobijenih topljenjem te sirovine, umesto da se vrati Grcima, tokom 2000. godine iskorišćeno je za isplatu plata radnicima Basena.

Sada, sud u Ženevi tvrdi da je Srbija indirektno opstruisala investiciju te grčke kompanije. U saopštenju se navodi da je, uporedo, Vlada Srbije usvojila niz zakonskih i administrativnih mera kojima je u suštini ratifikovano kršenje obaveza preduzeća u državnom vlasništvu, zabranjujući plaćanje ranije nastalih obaveza bez prethodnog odobrenja Vlade, kao i prinudne mere poverilaca da traže ispunjavanje njihovih obaveza.

Sud je, kako se navodi u saopštenju grčke kompanije, presudio da je "kroz niz zakonskih mera od 2004. do 2012. godine, koje su RTB Boru davale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukture/privatizacije, koje se nikada nisu dogodile, Srbija indirektno eksproprisala bez nadoknade Mitilineosovu investiciju, i osujetila legitimna i razumna očekivanja Mitilineosa kao investitora da će dobiti pošten i pravedan tretman od države Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: