Biz - B92.net

Srbija dobija prvi digitalni token: Šta sa njim?; Mali: Još jedna dobra vest

Beograd -- Komisija za hartije od vrednosti Srbije odobrila je izdavanje prvog digitalnog tokena u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Hand Robot/Shutterstock
Ilustracija: Hand Robot/Shutterstock

Komisija je društvu Finspot d.o.o. Beograd odobrila objavljivanje belog papira za inicijalnu ponudu 35.250 Finspot faktoring tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara, a ukupne vrednosti inicijalne ponude od 35,25 miliona dinara.

Digitalni token je vrsta digitalne imovine i označava nematerijalno imovinsko pravo koje u digitalnoj formi predstavlja jedno ili više drugih imovinskih prava.

Zakon u Srbiji prepoznaje dve vrste digitalne imovine: virtuelne valute i digitalne tokene.

Odobravanjem ovog belog papira Srbija dobija prvi digitalni token pod nazivom Finspot faktoring token ili skraćeno FIN, objavila je Komisija.

Beli papir predstavlja dokument, sličan prospektu kod postupka izdavanja hartija od vrednosti, a koji je izdavalac obavezan da objavi i koji sadrži podatke o izdavaocu digitalne imovine, digitalnoj imovini i rizicima.

U Komisiji objašnjavaju da taj dokument omogućava investitorima da donesu utemeljenu odluku o investiranju i procene rizike vezane za ulaganje u digitalnu imovinu.

Digitalni token može uključivati i pravo korisnika digitalnog tokena da mu budu pružene određene usluge, saopštila je Komisija.

Finspot faktoring token imaocu daje pravo na ulaganje u jedan ili više ponuđenih investicionih indeksa (ukupno četiri indeksa) koji predstavljaju deo portfolija Finspota.

Investicioni indeksi se razlikuju u zavisnosti od roka dospeća i visine kamatne stope, te imalac FIN-a koji je uložio svoje tokene u neki od investicionih indeksa, ima pravo na kamatu po fiksnoj kamatnoj stopi koja dospeva i koja se obračunava po stopi navedenoj u izabranom investicionom indeksu.

Ulaganjem FIN-a u određeni investicioni indeks, imalac postaje investitor i opredeljuje se za visinu kamatne stope (od sedam do 10 odsto u zavisnosti od roka dospeća indeksa) i za vremenski period ulaganja, odnosno datum dospeća indeksa (od tri do 12 meseci).

Nakon datuma dospeća indeksa u koji je investiran FIN, investitoru se vraćaju uloženi FIN-ovi njihovim prenosom u njegov blokčejn novčanik, a ostvareni prinos kamate se uplaćuje u dinarima na račun investitora.

FIN-ove koji su vraćeni nakon datuma dospeća indeksa, investitor može ponovo iskoristiti za ulaganje u nove investicione indekse koji tada budu u ponudi ili može prodati tokene za dinare i to isključivo izdavaocu ovih digitalnih tokena.

Nakon odobrenja Komisije, izdavalac će najkasnije do početka inicijalne ponude digitalnih tokena objaviti beli papir na svojim internet stranama.

Inicijalna ponuda za upis i uplatu FIN-ova će trajati 14 dana od dana objave početka njihove inicijalne ponude na internet stranici www.finspot.rs .

Republika Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su, zahvaljujući usvajanju Zakona o digitalnoj imovini, stvorile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine, obezbeđujući jasan okvir i pravnu sigurnost i izvesnost za investitore i korisnike digitalne imovine.

Nadzor nad primenom ovog zakona poveren je Narodnoj banci Srbije i Komisiji za hartije od vrednosti, s obzirom na to da Zakon prepoznaje dve vrste digitalne imovine: virtuelne valute i digitalne tokene.

Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija - startapova.

Mali: Još jedna dobra vest za Srbiju

Izdavanje prvo digitalnog tokena pozdravio je i ministar finansija Siniša Mali.

"Još jedna dobra vest za Srbiju - zahvaljujući inovativnom zakonskom okviru koji smo stvorili donošenjem Zakona o digitalnoj imovini, odobreno je izdavanje prvog digitalnog tokena u našoj zemlji. Izdavalac ovog tokena je kompanija Finspot d.o.o., inovativna “fintech” kompanija čiji faktoring proizvodi i rešenja direktno utiču na jačanje srpskog finansijskog sistema i likvidnosti naše privrede".

"Ovo nije samo dokaz da Republika Srbija zauzima visoko mesto u Evropi po pitanju digitalne ekonomije, već i da domaća privreda prepoznaje napore Vlade Republike Srbije da stvori nove mogućnosti za njen razvoj i rast kroz tehnološke inovacije u oblasti finansija. Kroz implementaciju Strategije za razvoj tržišta kapitala, nastavićemo sa otvaranjem novih mogućnosti za investicije, zatim razvoj fintech industrije i poboljsanje životnog standarda građana", napisao je Mali na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.