Srbi na internetu ostavili milijarde; šta najviše kupujemo?

Sa izbijanjem i širenjem epidemije koronavirusa mnoge naše navike morale su da se promene.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.02.2021.

10:55

Srbi na internetu ostavili milijarde; šta najviše kupujemo?
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Odjednom je sve drugačije: kako idemo na posao, u školu ili fakultet, kako se družimo, ali i - kako kupujemo. Sve se preselilo na internet.

I zaista, onlajn trgovina je doživela procvat, svuda u svetu.

Tako je u Evropskoj uniji čak 72 procenta ukupnog broja korisnika interneta pribegavalo onlajn kupovini tokom 2020. godine, tri meseca pre objave istraživanja Evrostata u januaru ove godine.

Najveće povećanje zastupljenosti onlajn kupovine u EU beleži se u mladoj populaciji.

A šta je najviše kupovano preko interneta? Naravno - odeća (ovde je uključena i sportska odeća). Slede obuća i prateći asortiman - tašne, kaiševi, dostave iz restorana i brze hrane, nameštaj, oprema za kuću, baštenski proizvodi, kozmetika i na kraju knjige, časopisi i dnevne novine.

I naš neposredni komšiluk, koji je i obuhvaćen analizom Evrostata, beleži iste rezultate - odeća je najčešće kupovana i u Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji. Kakva je situacija u Srbiji?

Narodna banka Srbije (NBS) je portalu B92.net dostavila podatke o transakcijama u tri najznačajnije valute u našoj zemlji - dinarima, evrima i dolarima.

Tako je prošle godine dinarskih transakcija obavljenih upotrebom kartica i e-novca bilo preko 14 miliona, a njihova vrednost je bila čak preko 32 milijarde dinara. Samo godinu ranije, 2019, broj transakcija je bio dvaput manji - sedam miliona, a vrednost oko 18 miliona dinara.
Izvor: NBS
Transakcija u evrima je bilo brojčano manje - skoro 3,5 miliona, a njihova vrednost procenjena je na oko 120 miliona evra. Broj transakcija u dolarima - skoro tri miliona, vrednost - oko 63 miliona dolara. Ove transakcije nisu zabeležile toliki rast kao dinarske, a one u evrima su čak zabeležile i pad u odnosu na 2019. godinu.

"Tokom 2020. godine je, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povećan za 64,44 odsto. Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima, rast je impresivan, imajući u vidu da je u godini za nama izvrešno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 odsto", navela je Narodna banka Srbije (NBS) u saopštenju. Šta se najviše kupovalo?

U Srbiji - slična situacija kao u Evropskoj uniji.

Kako su iz Privredne komore Srbije (PKS) rekli za B92.net, prvo mesto pripalo je odeći, a drugo sportskoj opremi (isključujući sportsku odeću). Sledi elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema, dostava iz restorana, lanaca brze hrane i ketering servisa, nameštaj i oprema za kuću, igračke za decu, štampane knjige, magazini i novine, hrana i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.

Još jedan zanimljiv podatak došao je iz Privredne komore Srbije. Naime, poređenjem prvog i drugog kvartala 2020. godine, uočava se i rast na tržištu ekspres usluga u unutrašnjem saobraćaju od 23 odsto. Porast obima prisutan je u svim stopama mase, ali je najveći rast ostvaren kod pošiljaka koje sadrže robu mase od 501 gram do jednog kilograma.

Pošiljke koje sadrže robu su u skoro svim stopama ostvarile rast veći od 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: