Vesti -

Sleteli u Batajnicu: Ruski transporteri stigli u Srbiju

Beograd -- Trideset oklopnih transportera BRDM-2 stiglo je iz Rusije oko 13 časova na aerodrom u Batajnicu.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, Dmitrydesign, 161025350
Foto: Depositphotos, Dmitrydesign, 161025350

Reč je o realizaciji dela dogovora koji su postigli predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić o doniranju 30 ruskih tenkova i 30 oklopnih vozila za Vojsku Srbije.

Glavni adut BRDM-2 predstavlja teški mitraljez sa metkom kalibra 14,5 mm. Taj metak nastao je u Drugom svetskom ratu namenski za uništavanje tenkova iz protivtenkovskih pušaka. Borbeni komplet je 500 metaka.

U ručno pokretanoj kupoli nalazi se i spregnuti mitraljez PKT 7,62mm, a posada je naoružana i standardnim ličnim oružjem za posade oklopnih vozila.

Danas se taj oklopni izviđački automobil koristi u u četama komandnih bataljona kopnene vojske i u svim tenkovskim i mehanizovanim bataljonima.

Tokom životnog veka ovo vozilo je za potrebe armija nekadašnjeg Varšavskog ugovora proizvođeno u mnogobrojnim verzijama različite namene.

Sada su aktuelni i mnogi projekti modernizacije ovog vozila, sa ciljem povećanja borbene vrednosti i upotrebnog veka, piše Sputnjik.

Ta vozila nekadašnja Jugoslovenska narodna armija nabavljala je od 1967. do 1985. godine i tada je stiglo oko 280 oklopnjaka.

U ratnim uslovima u pratnji pešadije pokazao se kao vrlo korisno vozilo zbog pokretljivosti i preciznosti mitraljeza. U današnje vreme u Vojsci Srbije jedino je operativna izviđačka verzija BRDM-2.

Foto: Depositphotos, blinow61, 48183175
Foto: Depositphotos, blinow61, 48183175

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.