Vesti -

Razgovori sa Briselom o carinama

Beograd -- Razgovaraćemo sa EU o tome kako da srpska poljoprivreda ne bude oštećena zbog smanjenja ili ukidanja carina na poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Izvor: Beta
Podeli

Kako je rekao premijer Ivica Dačić, jučerašnja uredba vlade o ukidanju carina na pojedine poljoprivredne proizvodine iz EU doneta radi poštovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Kada je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom potpisan (2008) računalo se da ćemo se brže približavati EU", rekao je Dačić govoreći o ukidanju carina na pojedine proizvode iz EU i položaju srpske poljoprivrede.

Dačić je rekao da će potpredsednica vlade Suzana Grubješić i sef vladine kancelarije za evropske integracije Milan Pajević u Briselu razgovarati o problemu ukidanja i smanjenja carina za prehrambene i poljoprivredne proizvode iz EU.

Odlukom vlade juče su smanjene ili ukinute i posebne dažbine za uvoz pojedinih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nam stižu iz Unije.

Srbija i EU su SSP i Prelazni trgovinski sporazum potpisale 29. aprila 2008. godine. SSP stupa na snagu tek kada ga ratifikuju sve zemlje, a u međuvremenu se primenjuje Prelazni trgovinski sporazum, koji se odnosi na trgovinske aspekte SSP-a.

Srbija je odlučila da počne da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum 1. januara 2009. godine, godinu dana pre nego sto je njegova primena odobrena i u EU.

Srbija se potpisivanjem ŠP i Prelaznog trgovinskog sporazuma obavezala da će ukinuti carinsku zaštitu za industirjske proizvode i za najveći deo poljoprivrednih proizvoda u prelaznom roku od 6 godina, odnosno do 1. januara 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.