Rajfajzen pod pritiskom da napusti Rusiju

Iz austrijske Rajfajzen banke (RBI) je saopšteno da odbacuju kritike što i dalje posluje u Rusiji i najavljeno da će nastaviti sa poslovanjem u toj zemlji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.03.2023.

14:33

Rajfajzen pod pritiskom da napusti Rusiju
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kako navodi Rojters, Rajfajzen je najvažnija zapadna banka u Rusiji, na koju se najveći broj ruskih građana oslanja kada žele da izvrše međunarodna plaćanja, ali i da se nalazi pod velikim pritiskom zapadnih zvaničnika i investitora da povuče poslovanje iz te zemlje.

Predsedavajući Rajfajzena Ervin Hameseder optužio je kritičare za ''crno-belo moralisanje iz zone komfora, bez rizika'' i rekao da većina zapadnih preduzeća nije napustila Rusiju uprkos invaziji na Ukrajinu, ratu koji je ocenio kao neopravdan.

''To je realnost'', rekao je on na godišnjoj generalnoj skupštini austrijske banke.

S druge strane, izvršni direktor Rajfajzena Johan Strobl je naveo da će banka nastaviti da smanjuje aktivnosti u Rusiji, ali da će u svakom slučaju zadržati neke poslove tamo kako bi zadržala svoju bankarsku licencu.

''RBI će nastaviti sa mogućim transakcijama koje mogu dovesti do prodaje ili izdvajanja Rajfajzen banke iz Rusije i njene dekonsolidacije iz RBI grupe'', rekao je Strobl.

Rojters podseća da je u januaru američka uprava za sankcije pokrenula istragu o poslovanju Rajfajzena u Rusiji. Ranije ovog meseca, izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli su da Evropska centralna banka vrši pritisak na RBI da povuče svoje, kako se navodi, visoko profitabilno poslovanje u Rusiji. Viši izvršni direktor Rajfajzena rekao je da je banka u pregovorima sa dva potencijalna kupca, uključujući i jednog iz Rusije, ali da bi bilo kakvo izdvajanje potrajalo četiri do sedam meseci.

Hameseder je na godišnjem sastanku izdvojio "novinarske kritičare koji sede po strani", rekavši da banka pomaže diplomatskim misijama u plaćanju i ukazao na američke banke, uključujući Banku Amerike, koji su još aktivne u Rusiji.

Tokom posete austrijskog predsednika Aleksandra Van der Belena Kijevu prošlog meseca, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kritikovao austrijska preduzeća koja još uvek posluju u Rusiji, posebno naglasivši RBI.

Rojters navodi da je RBI prošle godine ostvario neto profit od otprilike 3,8 milijardi evra, velikim delom zahvaljujući profitu od dve milijarde evra od svog poslovanja u Rusiji, kao i da ruske štediše u Rajfajzen banci imaju više od 20 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

7 h

Podeli: