Biz - B92.net

Pretplata za RTS biće veća od 150 RSD?

Beograd -- Fiskalni savet ocenio je da bi sva domaćinstva morala da plaćaju pretplatu za javni servis od 150 dinara da bi se nadoknadila manja izdvajanja za to iz budžeta.

Izvor: B92
Podeli

Fiskalni savet ocenio je i da dosadašnji rezultati pokazuju da će biti teško ostvariti fiskalnu konsolidaciju, kao i predviđenu uštedu u budžetu za sledeću godinu, jer su glavne poluge iscrpljene.

Takođe, požalili su se i na to da je novi budžet netransparentniji nego prošli put i da postoje nedefinisane stavke, iz čega proizilazi da se ne zna gde će otići čak 300 miliona evra.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da računica tog tela pokazuje da bi se samo u tom slučaju nadoknadila prepolovljena subvencija iz budžeta, koja će u sledećoj godini iznositi 4 milijarde dinara.

“Tako da i ovde predviđamo probijanje budžeta, odnosno da će za RTS trebati još oko 2 milijarde dinara”, kazao je Vučković.

Nekoliko beogradskih medija nagovestilo je danas da bi pretplata za RTS mogla da bude veća od 150 dinara, što je maksimalan iznos koji je najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, podsetimo, prošlog meseca objavio da je vlada odlučila da izađe u susret najugroženijima tako što će i sledeće godine sa 4 milijarde dinara iz budžeta dotirati rad javnog servisa, a pretplata neće iznositi planiranih 500 već najviše 150 dinara.

Resorni ministar Ivan Tasovac danas je kazao da je zakonom propisan maksimalan iznos takse, a da će upravni odbori te dve kuće doneti konačnu odluku.

Ministar je rekao i da predložene izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima predviđaju da se RTS i RTV delimično finansiraju iz republičkog budžeta i iz taksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.