Potpisana tri sporazuma sa Italijom

U Rezidenciji Ambasade Italije u Beogradu potpisana su tri sporazuma o privrednoj i naučno-tehnološkoj saradnji Italije i Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.07.2014.

20:18

Default images

Sporazum o trgovinskoj saradnji italijanskog udruženja industrijalaca - Finest i Privredne komore Srbije potpisali su u ime Finesta Mauro Del Savio, a u ime srpske komore predsednik Željko Sertić.

Sporazum o saradnji u oblasti saobraćaja potpisao je predstavnik Konzorcijuma "Koridori Italija-Srbija" Đuzepe Bortolusi, direktor firme Srbijatransport a.d. Goran Aleksić i direktor firme Železnički integralni transport Beograd Svetozar Milanović.

Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji dve zemlje potpisali su predsednik Area Science Parka Adrijano De Majo i državni sekretar srpskog Ministarstva prosvete Aleksandar Belić.

Potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je sporazum koji se odnosi na izgradnju saobraćajnih koridora između Italije i Srbije veoma značajan, jer se gotovo tri godine dogovarao, napominjući da još ne postoji tačno utvrđen rok za njegovu izgradnju.

"Ali je činjenica da postoji dobra volja između obe strane, jer to nije više pitanje dve vlade, već su u pitanju kompanije koje su se dogovorile", rekla je Mihajlović i dodala da su u pitanju i italijanske i srpske kompanije i da će izgradnja koridora biti realizovana brzo, što znači u roku od jedne do dve godine.

Predsednica italijanske regije Frijuli Venecija Đulija Debora Serakjani ocenila je da su potpisani sporazumi veoma važni za za taj italijanski region i za sveukupne odnose Italije i Srbije, naglašavajući da je Italija najznačajniji trgovinski partner Srbije.

Sporazumi u oblasti infrastrukture, odnosi se na izgradnju saobraćajnog koridora, koji treba da spoji regiju Frijuli Venecija Đulija, pre svega italijansku luku Pordenone i Srbiju, odnosno Kragujevac gde se nalazi Fijatova fabrika automobila, objasnila je Serakjani.

"Italija sada, budući da je započela šestomesečno predsedavanje EU, želi da pomogne Srbiji na njenom evropskom putu, ali takođe želi i da pomogne Srbiji da zajedno sagradimo infrastrukturu koja će nas povezivati", kazala je Serakjani.

Govoreći o utiscima o današnjim sastancima u Beogardu, Serakjani je izrazila nadu da će dve zemlje moći da i dalje rade na integracijama, kako u regionu, tako i u Evropi.

"Mislim da sada postoje uslovi da se dodatno ojačaju i poboljsasju odnosi koji su i inače dobri", rekla je Serakjani i poručila da će italijanski investitori nastaviti da ulažu u Srbiju, jer našu zemlju smatraju veoma važnom za stabilnost ovog dela Evrope.

U Rezidenciji Ambasade Italije održan je i "Koncert za Evropu", koju je izveo orkestar beograske Filharmonije, povodom početka italijanskog šestomesečnog predsedavanja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: