Srbija

Utorak, 05.12.2023.

17:52

Potpisana tri sporazuma o saradnji sa Italijom u inovacijama

Na inovacionom forumu Italija-Srbija "Sklapanje poslova radi inovacija", danas su potpisana tri sporazuma i memorandum.

Izvor: Tanjug

Potpisana tri sporazuma o saradnji sa Italijom u inovacijama
Foto: shutterstock, REDPIXEL.PL

Potpisani su dokumenti između AREA tehnološkog parka Trst i četiri Naučno-tehnološka parka u Srbiji - u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, zatim između Arexpo SpA i Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, kao i Insubria Univerziterta i Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Nakon potpisivanja dokumenata ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović je izjavila da je italijanska pokrajina Lombardija, čiji su predsednik i brojni predstavnici prisutni na forumu, jedan od lidera u ekosistemu inovacija i startapa, ne samo u Italiji nego i u svetu.

"Ovo je odlična prilika za Srbiju da pokaže potencijale koje ima i da produbimo saradnju u oblasti nauke i inovacija. Memorandumi i sporazumi koje smo danas potpisali pomoći će da saradnju dve zemlje produbimo", rekla je ministarka i dodala da su ovi dokumenti šansa i za naše studente i inovatore.

Predsednik Lombardije Atilio Fontana je istakao da su odnosi Srbije i Lombardije odlični, da postoji memorandum sa Vojvodinom o naučno istraživačkoj saradnji i da se radi na njegovom obnavljanju.

"Današnji memorandumi su odlična prilika da nastavimo da zajedno sarađujemo i razmenjujemo iskustva. Srbija puno ulaže u razvoj inovacija i istraživanja. Razgovori koje sam danas imao sa predsednikom Srbije, premijerkom i predsednikom Skupštine su pokazali da Srbija želi da se ta saradnja proširi i produbi", istakao je on.

Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, naveo je da je Srbija do sada sa Italijom sarađivala najviše u poljoprivredi i sportu a sada sarađuje na inovacijama.

"Ja ću ovde predstaviti dva velika infrastrukturna projekta. Jedan je kreativno inovativni centar Ložionica u Beogradu na vodi koji će postati novi centar digitalnih i inovativnih okupljanja. Drugi je veliki inovacioni distrikt u Kragujevcu, koji će biti pored Data centra i gde će biti izgrađen peti naučno-tehnološki park u Srbiji", rekao je Jovanović.

Dodao je da je ovo prilika da pozove italijanske prijatelje da se uključe u njihovu realizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: