Srbija

Subota, 01.11.2008.

11:30

Poskupela telefonska pretplata

Mesečna telefonska pretplata od danas je skuplja. Umesto dosadašnjih 88,20 dinara, pretplata od novembra iznosi 230 dinara. Impulsi skuplji od naredne godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) odobrila je 14. oktobra "Telekomu Srbija" da poveća cenu telefonske pretplate na 195 dinara, bez PDV-a. Istovremeno, odobreno je i poskupljenje telefonskih impulsa sa 30 para na 60,74 pare, bez PDV-a, od 1. decembra.

Međutim, Vlada Srbije je, u sklopu mera za ublažavanje efekata finansijske krize, predložila da cena impulsa postepeno bude povećavana od 1. januara 2009.

RATEL je tada naveo da visina mesečne pretplate za telefonski priključak, kao i cena jednog telefonskog impulsa za korisnike fiksne telefonije, i dalje ostaju najniže u regionu.

Prema analizi stručnih službi RATEL-a, očekuje se da će rezultat poskupljenja pretplate i impulsa biti prosečno povećanje mesečnih računa rezidencijalnih korisnika za oko 45 odsto i prosečno smanjenje mesečnih računa poslovnih korisnika za oko 20 odsto.

Prosečni iznos telefonskog računa bio je u prošloj godini 928,88 dinara, što je činilo 2,69 odsto izdatka u prosečnoj zaradi.

Na kraju prošle godine broj pretplatnika fiksne telefonije u Srbiji bio je 2,85 miliona, a prihod od telefonskih usluga u toj oblasti 414,1 miliona evra, dok su investicije iznosile 165,9 miliona.

U strukturi prihoda od fiksnih telefonskih usluga, 76 odsto činio je prihod od ostvarenog saobraćaja, 10 odsto prihod od telefonske pretplate, sedam odsto prihod od zakupa vodova, četiri odsto prihod od takse za priključak i tri odsto prihod od interkonekcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: