Srbija

Nedelja, 25.06.2023.

10:41

"Pobedili smo: Sve će se sliti u Beograd"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je ponosan što je Srbija dobila Ekspo, i da će to doneti novi zamajac Srbiji.

Izvor: B92.net

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIÆ/bs

"Nove tehnologije, više od dva miliona turista. Sve će se sliti u Beograd. Uspeli smo da pobedimo Malagu, kažu, zato što smo se fokusirali na nesvrstane. Za Malagu je lobirao Antonio Banderas, a gradonačelnik je podneo ostavku kada nisu dobili", rekao je Vučić.

"Ja ulažem nade u naš rad, pamet, smirenost, razum, i u našu ekonomiju. U to ulažem nadu, i u taj Ekspo koji mora da nam donese ogroman rast. Mi mislimo da predstavimo naš naučni, inovativni napredak, o tome smo već pričali. I da pokušamo da zemlju predstavimo na najbolji način. To je novi grad u gradu. Samo smeštaj će nam biti potreban za desetine hiljada ljudi. Niče novi grad u Surčinu, to će biti blizu nacionalnog stadiona. Time skače ceo Surčin, od Jakova, Progara. Obedska bara će dobiti svoj značaj, u Galovicu, kako da rešimo sve. Hoću da čestitam timu koji su vodili Siniša Mali i Ana Brnabić, Siniša je tu podneo najteži teret", poručio je Vučić.

Podsetimo, Beograd će biti domaćin Svetske izložbe EXPO 2027 koja će trajati tri meseca, u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Kako je saopšteno, Srbija je pobedila u sva 4 kruga glasnja u kojima je imala i najveći broj glasova i tako pobedila SAD, Tajland i Španiju koji su se trkali.

Kako je ranije izjavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je istakao da će te 2027. godine prema sadašnjim procenama, Srbiju posetiti 2,6 miliona turista više, a da će ukupan ekonomski priliv biti oko 1,1 milijardi dolara.

Pročitajte još:

Španski mediji o pobedi Srbije za domaćina EXPO 2027: Imali su strategiju, tu je ključ pobede

Vučić: Stiže nam do 1.000 kamikaza dronova

Šta je zapravo EXPO 2027?

Ova vrsta sajmova ili izložba zvanično poznate kao "Međunarodno priznate izložbe" su globalni događaji koji su osmišljeni da daju odgovor na neki od izazova sa kojim se čovečanstvo suočava.

Kako piše u Statutu BIE, koja nadgleda i reguliše svetske izložbe od 1931. godine, izložbeni prostor grade isključivo zemjle organizatori, i u obavezi su da učesnicima obezbede izložbeni tj. paviljonski prostor, koji onda učesnici mogu da prilagoda i spolja i unutra u skladu sa sopstvenom interpretacijom teme na osnovu koje se on organizuje.

Beograd dobija najsavremeniji sajamski prostor na Balkanu

Šta do sada znamo o EXPO 2027 u Srbiji?

Kako je do sada najavljeno u sklopu kompleksa Nacionalnog stadiona u Surčinu, gradiće se i brojne hale, paviljoni, komercijalni ali i smeštajni objekti.

Prema dokumentima koji su objavljeni na sajtu Ministarstva građevinarstva, čitav kompleks Nacionalnog Stadiona prostiraće se na 167 hektara, dok će se za potrebe sajma izdvojiti oko 113 hektara.

Kompleks EXPO 2027 je planiran kao multifunkcionalni prostor. Dakle, pored izložbenih prostora, on će imati i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku, a kako se navodi u dokumentaciji, zbog mogućnosti da prostor preraste u značajan ekonomski i turistički centar i za Grad Beograd, ali i za Republiku Srbiju.

Tako je na parceli južno od Nacionalnog stadiona zamišljeno je da se izgrade sajamske izložbene hale u nizu raspoređene duž centralne promenade. Ona će voditi do kružnog trga oko kojeg su planirani tematski paviljoni i naš nacionalni paviljon, piše u Prostornom planu.

Niče mali grad unutar Beograda – ovo je sve što se do sada zna

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

19 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

22 h

Podeli: