PIO ne zna ko ne plaća doprinose

Iako je dug PIO fondu za neplaćene doprinose oko 200 milijardi dinara, u toj instituciji kažu da poslodavce koji ne plaćaju otkriju sa zakašnjenjm od 15 meseci.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.04.2011.

08:21

Default images

Direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović kaže da je uplata doprinosa od početka godine na planiranom nivou i da se kreće u proseku oko 19 milijardi dinara.

"Možemo da kažemo da ta sredstva stižu u planiranom iznosu, negde u proseku oko 19 miliijardi dinara mesečno. S obzirom na okolnosti i ekonomsku krizu to je, ipak, zadovoljavajući rezultat", rekla je ona.

"Mi, međutim, ne možemo da kažemo koji iznos je trebalo da bude naplativ pa da bi uporedili sa 19 milijardi dinara, ali to je nešto što smo planirali na bazi naplata iz prethodnih godina", precizirala je Kalinović. Na pitanje da li penzioni fond ima mehanizme da ukaže državnim institucijama na to ko od poslodavaca ne izmiruje obavezu uplate doprinosa, Kalinović kaže da je to jedino moguće putem evidentiranja onih poslodavaca i preduzeća koji nisu podneli M4 obrazac, dokument u kome se navodi uplata doprinosa i zarada za svakog zaposlenog.

Ali, kako se podnošenje tog obrasca za tekuću godinu obavlja u narednoj godini, i to običnu u martu ili aprilu, PIO fond tek nakon godinu i tri meseca saznaje ko od poslodavaca nije bio ažuran u uplati doprinosa.

"Znači, prođe cela godina, pa zatim tri meseca tekuće godine, pa mi tek tada to konstatujemo. Tog momenta zakon nam omogućava da prekršajne prijave podnesemo protiv poslodavaca koji taj obrazac nisu podneli, a podrazumeva se da onaj ko ga nije podneo da nije ni platio doprinose", objasnila je Kalinović.

Ona je dodala da su utvrđene i novčane kazne od 10.000 dinara do 800.000 dinara za fizička, odnosno pravna lica čija je to bila zakonska obaveza.

Kalinović je navela da u PIO fondu već znaju ko su poslodavci koji tu obavezu ne izmiruju na vreme i da sa su uveli praksu "opomene unapred", što je imalo efekta jer se poslednjih godina povećao broj onih koji redovno podnose obrazac M4.

Kalinović je kazala i da je PIO fond dosta učinio na unapređenju sistema obuke za modernizaciju fonda i uvodjenja IT tehnologije, a najviše se uradilo na bržem donošenju rešenja za pravo na penziju.

"Za godinu dana smo za 15 odsto povećali ažurnost, što ja smatram da je veliki uspeh s obzirom na to da smo krenuli od nule", kazala je direktorka fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: