Sreda, 13.04.2011.

08:21

PIO ne zna ko ne plaća doprinose

Iako je dug PIO fondu za neplaćene doprinose oko 200 milijardi dinara, u toj instituciji kažu da poslodavce koji ne plaćaju otkriju sa zakašnjenjm od 15 meseci.

Izvor: Tanjug

PIO ne zna ko ne plaæa doprinose IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

marko

pre 13 godina

Ovo je teska laz. Oni to ne znaju kada vama treba, ali zato kada njima treba onda sve mogu da izlistaju. Vec neko duze vreme imam problem sa njima. Vec sam dosta vremena proveo tamo, i jednog dana cu napisati sta sve tamo dozivljavam. Jedino sto cu sada reci je, ne dao vam Bog da imate posla sa njima. To je dno dna. Imam iskustva sa vise tih drzavnih sluzbi, pa i sa nekim ministarstvima. Ovaj PIO, je odgovorno tvrdim, najvece dno dna, i ne postoji javasluk, nemar, neznanje, bahatost, bezobrazluk, koje moze da se meri sa njima. Koga ne mrzi, nek se proseta tamo ponedeljkom ili cetvrtkom, videcete gomilu njih kako puse, gomilu njih kako laganica hodnikom nose dzezve i solje, videcete masu praznih kancelarija i ukljucenih kompjutera. Videcete svasta, ali tesko coveka.

Brada

pre 13 godina

Lakse je reci ne uplacuju / nego izbaciti spisak ko je to i ko ga je oslobodio kod PU.
Jedinstvena baza podataka gradjana i svi koriste "istu" bazu SUP, SUD, PIO, ZDRAVSTVO, i svi podaci su na raspolaganju.
Dajte projektni zadatak Dulicu sve ce vrlo jednostavno da resi.
Problem je posle sta sa viskom administracije i kako "kumu" da se nabaci posao da mikrofilmuje tonu papira po zaposlenom.

sramotno

pre 13 godina

1.Nemoze pio fond da bude sluzbena tajna, jer svaki gradjanin mora da ima uvid da li njegov poslodavac izmiruje obaveze,ako ne da preda sudu i drzava da ga po automatizmu zastiti na osnovu zakona o radu(pravima i obavezama)
2.Radi se na tome da podaci budu objedinjeni,a to traje duze od 10 godina.Inace su platili nekoliko miliona NN firmama u kontextu pozajmica ili ne,ali novac im nije vracen,sve po zakonu.
Placanje poreza za doprinose je naj veca boljka,jer za nju nema svetske ekonomske krize, posto je ocigledno da se kapital ogromne vecine drasticno uvecava,a radnik nema osnovna prava na prijavu.
"Sabirni centar za nezaposlene" ali ne i njihovo zaposljavanje brise korisnike nakon 6 meseci kako bi drzava lazno prikazala procenat nezaposlenih.
To je krivicno delo kao i brisanja sa spiska drzavljanstva ili brisanje sa birackog spiska

Nono

pre 13 godina

I ova je, izgleda, "neobaveštena"! PP OD obrasce poreska uprava dobija do 05. u mesecu za prethodni mesec, tako da najviše sa dva meseca zakašnjenja zna ko od poslodavaca joj nije dostavio (verovatno ni isplatio) podatke o platama (oni koji plate za februar nisu isplatili do kraja marta mogli bi da budu procesuirani već 06. aprila!). Naravno, kad bi to ova vlast htela. Verujte da neću glasati za opoziciju, pošto bi ona to radila još gore (provereno u praksi).

Sasa

pre 13 godina

Ja neznam sto se m4 uopste podnosi, jer kad god odnesem m4 referent ukucavanjem maticnog broja radnika dobija na ekranu iste podatke kao u m4. Znaci direktor PIO i nezna da oni imaju podatke. Potrebno je u njihov softver ugraditi pretrazivac koji bi izdvojio one koji ne uplacuju doprinose. Ovako taj m4 ubuduce moze da bude problem. Sta se desava ako poslodavac redovno izmiruje doprinose a posle recimo 10 godina zatvori firmu i odseli se ili ne daj boze umre, a m4 budu nestali ili unisteni a fond PIO izgubi svoje kopije, sto je cest i nameran slucaj kako bi izbegli isplate penzija, kako ce radnik da dokaze staz za penziju? To ce biti ogroman problem za buduce penzionere, za nekih 10 - 20 god., jer u kapitalizmu se retko radi do penzije u istoj firmi. Znaci li to da svaki radnik po napustanju firme treba da zahteva primerak m4 obrasca od poslodavca,za licnu dokumentaciju, koji verujem da bi retko koji poslodavac i dao?

Novica

pre 13 godina

Sa ovako jeftino dostupnom tehnologijom (kompjuteri, internet...)ovo je žalosna izjava, ali zato ako napravite čak i najmanji saobraćajni prekršaj npr. nevezivanje pojasa, e to vam odma stigne da se javite sudiji za prekršaje i još brže dobijete novčanu ili zatvorsku kaznu.

Aleksandar

pre 13 godina

15% od nule je i dalje nula, sa čim je gospođa zadovoljna. Samo ne bi trebalo da budu zadovoljni oni koji su je tu metnuli. Međutim, kad bolje razmislim, što ne bi bili? Ona savršeno muti vodu - naplata doprinosa za PIO ide preko Poreske uprave i oni znaju ko plaća, a ko ne. Taj spisak je nedavno proglašen za državnu tajnu. A tajna je zato što je direktoru PU dato diskreciono pravo da oslobodi neke firme od plaćanja poreza i doprinosa, a da drugima gledaju kroz prste. Mi treći, plaćamo za sve.

Nadam se, mada uzalud, da će im jednom zastati.

milan

pre 13 godina

Nema to sa lenjoscu i javaslukom ama bas nista, mada u tu temu nebi da zalazim, nego na prvom mestu sa zastarelim sistemom koji daje te rezultate neljubazne i neupucene sluzbenike, odugovlacenje kroz papirologiju i sistem koji kao da niko nece ozbiljno da promeni u interesu svih. Srbija kaska za kompjuterskim napredovanjem u svakom pogledu.

Nenad

pre 13 godina

"Za godinu dana smo za 15 odsto povećali ažurnost, što ja smatram da je veliki uspeh s obzirom na to da smo krenuli od nule"

Dakle, 15% od nule je i dalje nula?
Sedi jedan.

Daca

pre 13 godina

Poreska uprava ima sve podatke-svakog 5 u mesecu za prethodni mesec i FOND PIO samo treba da razmeni podatke sa njima-zar jd to t 21.veku teško?

peda

pre 13 godina

dajte meni da vam budem direktor
za 6 meseci bi vas uveo u red!

sta ova lupeta? za 15 meseci znaju??????
oni su se modernizovali?
15% su azurniji? kako su to izmerili?

ma dajte vise.....

petar peric

pre 13 godina

Naravno da ne znate! Uostalom, kakva drzava takve su i institucije koje bi trebalo da rade u interesu gradjana i drzave. Ipak, nije potrebno brinuti, sluzbenici u PIO primaju redovno plate i ne brinu za doprinose. A drzava ce naci nacina da namakne pare od onih koji ne primaju zarade a kamoli imaju uplacene doprinose, zar ne?

jeromy

pre 13 godina

Najveći problem je utaja poreza koji generiše sve druge pošasti u našem društvu. Dok ne budemo imali pravnu državu u pravom smislu, neće nam biti bolje.

Gospodar

pre 13 godina

Pa dokle, bre, vise? Za sta ova gospodja prima platu??? Da bi rekla da ne zna koliko treba da se uplati?Jedino gore od ovoga je da se proglasi nenadleznom za sopstven posao...

shareholders12

pre 13 godina

Ambiciozno zapoceta reforma javnih prihoda od 2002 pa i danas pokazuje da se sistemske greske ne ispravljaju bez obzira na njihove posledice.Pre godinu dana je postignut dogovor izmedju Poreske uprave i Fonda za zdravstveno osiguranje kojim je omogucen uvid u poreske racune obveznika a u cilju da se utvrdi ko i kada izmiruje doprinose za zdravstveno osiguranje .Period sprovodjenje u delo dogovora je aktivirao dobre stare alate(kopije obrazaca PP OD sa "bar kodovima" jer kroz povezivanje radnici fonda nisu dobili kvalitetne podatke.Danas slicnu pricu o uspostavljanju prekinutih veza izmedju obveznika i racuna za uplatu javnih prihoda i Fonda PIO prica i direktor fonda kao o otkricu (mozda ono stvarno i jeste)jer se i u doticnoom fondu pri podnosenju M4 zahteva isti provereni alat(obrasci OD OD-1, izvodi za svaku uplatu, specifikaci je ,prijave/odjave zaposlenih ).Posebno mesto zauzima opstrukcija koriscenja podataka u elektronskoj formi, posto se i za njihovo ucitavanje i proveravanje daju produzeni rokovi iako se njihovim koriscenjem olaksava rad fonda i kontrola obveznika.

srba

pre 13 godina

Zasto Dulic ne napravi neki moderni sajt? Pricao je kako imamo real-time update za smece, samo za 25000 eura... zasto ne napravi tako nesto tamo gde je neophodno.. npr za PIO, isplatilo bi se od jedne kazne!

Verica

pre 13 godina

Sta kazu, treba im godina i par meseci da saznaju ko placa doprinose, a ko ne? Kakva glupost, treba im nekoliko godina da srede nered i haos koji sami naprave pa tako firma koja redovno placa doprinose vec godinama i bez dana kasnjenja nema M4 obrazac za 5godina, jer je zapelo na prvoj zbog njihove greske .. a kad ih nazovemo da pitamo je li konacno zavrseno, odgovor je - pa nemaju jadni vremena, prebukirani su!

umirem od smeha

pre 13 godina

Za godinu dana smo za 15 odsto povećali ažurnost, što ja smatram da je veliki uspeh s obzirom na to da smo krenuli od nule

Ана

pre 13 godina

Ја сам тужила фирму зато што није уплаћивала доприносе. Изгубила спор. Платила судске трошкове у висини од 55.ооо динара. Ради се о чувеном Некерману. Некерман је држао четрдесет оператера на црно и није уплаћивао доприносе. Велика је ЛАЖ и превара ове државе да су послодавци у обавези да уплаћују доприносе. Раде у спрези са корумпираним судом и нико им ништа не може.

Nesposobna i neorganizova država

pre 13 godina

Nije logično da baze podataka PIO-a, NSZ-a, Zdravstva i Poreske uprave nisu još uvek povezane. Jedini razlog za to, po meni, je što bi se pojavio ogroman višak ljudi u administraciji.
Totalna neorganizovanost naše države se ogleda upravo u tome što jedan isti papir mora da se kopira i nosi od jedne do druge državne službe, a da ne pričam o tome kako se nadležnosti različitih službi preklapaju pa vam jedan kaže radi ovako, a kad odeš kod drugog on kaže nije tako nego ovako...Mislim, šta reći?
Takođe i oko prijave na osiguranje; umesto da se povežu sa već postojećom bazom PIO-a, ovi uvode još jednu istu takvu službu u fond za zdravstvo. Koliko li je tu partijskih kadrova udomljeno?!
Mogao bih ja još o tome, ali nemam vremena da toliko pišem jer moram da idem da stanem u red na šalteru :)

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

stvarno vas placaju da pisete ovo.
kako moje stanje znaju?

preterano je ovo lobiranje privatnim pio fondovima.
i vlasnik privatne os. kuce ce kukati da mu je fond mali i da mu se ne uplacuje dovoljno.

vrlo rado ce zahvatiti u njega kada bude hteo da kupi novu jahtu...mozda zato sto ce lakse uteci iz drzave

Александар Илић

pre 13 godina

Ко год је био у канцеларијама ПИО зна какав је јавашлук, лењост и нерад у питању. Систем рада је баш за 21 век, иако имају тоне рачунара, принтера и скенера, њима је потребно 15 месеци да утврде да ли неко плаћа допринос или не. О каквим се ленштинама ради, чудило би ме и да после 15 година а не месеци имају ту информацију.

Александар Илић

pre 13 godina

Ко год је био у канцеларијама ПИО зна какав је јавашлук, лењост и нерад у питању. Систем рада је баш за 21 век, иако имају тоне рачунара, принтера и скенера, њима је потребно 15 месеци да утврде да ли неко плаћа допринос или не. О каквим се ленштинама ради, чудило би ме и да после 15 година а не месеци имају ту информацију.

Ана

pre 13 godina

Ја сам тужила фирму зато што није уплаћивала доприносе. Изгубила спор. Платила судске трошкове у висини од 55.ооо динара. Ради се о чувеном Некерману. Некерман је држао четрдесет оператера на црно и није уплаћивао доприносе. Велика је ЛАЖ и превара ове државе да су послодавци у обавези да уплаћују доприносе. Раде у спрези са корумпираним судом и нико им ништа не може.

Nesposobna i neorganizova država

pre 13 godina

Nije logično da baze podataka PIO-a, NSZ-a, Zdravstva i Poreske uprave nisu još uvek povezane. Jedini razlog za to, po meni, je što bi se pojavio ogroman višak ljudi u administraciji.
Totalna neorganizovanost naše države se ogleda upravo u tome što jedan isti papir mora da se kopira i nosi od jedne do druge državne službe, a da ne pričam o tome kako se nadležnosti različitih službi preklapaju pa vam jedan kaže radi ovako, a kad odeš kod drugog on kaže nije tako nego ovako...Mislim, šta reći?
Takođe i oko prijave na osiguranje; umesto da se povežu sa već postojećom bazom PIO-a, ovi uvode još jednu istu takvu službu u fond za zdravstvo. Koliko li je tu partijskih kadrova udomljeno?!
Mogao bih ja još o tome, ali nemam vremena da toliko pišem jer moram da idem da stanem u red na šalteru :)

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

stvarno vas placaju da pisete ovo.
kako moje stanje znaju?

preterano je ovo lobiranje privatnim pio fondovima.
i vlasnik privatne os. kuce ce kukati da mu je fond mali i da mu se ne uplacuje dovoljno.

vrlo rado ce zahvatiti u njega kada bude hteo da kupi novu jahtu...mozda zato sto ce lakse uteci iz drzave

Verica

pre 13 godina

Sta kazu, treba im godina i par meseci da saznaju ko placa doprinose, a ko ne? Kakva glupost, treba im nekoliko godina da srede nered i haos koji sami naprave pa tako firma koja redovno placa doprinose vec godinama i bez dana kasnjenja nema M4 obrazac za 5godina, jer je zapelo na prvoj zbog njihove greske .. a kad ih nazovemo da pitamo je li konacno zavrseno, odgovor je - pa nemaju jadni vremena, prebukirani su!

peda

pre 13 godina

dajte meni da vam budem direktor
za 6 meseci bi vas uveo u red!

sta ova lupeta? za 15 meseci znaju??????
oni su se modernizovali?
15% su azurniji? kako su to izmerili?

ma dajte vise.....

Daca

pre 13 godina

Poreska uprava ima sve podatke-svakog 5 u mesecu za prethodni mesec i FOND PIO samo treba da razmeni podatke sa njima-zar jd to t 21.veku teško?

umirem od smeha

pre 13 godina

Za godinu dana smo za 15 odsto povećali ažurnost, što ja smatram da je veliki uspeh s obzirom na to da smo krenuli od nule

srba

pre 13 godina

Zasto Dulic ne napravi neki moderni sajt? Pricao je kako imamo real-time update za smece, samo za 25000 eura... zasto ne napravi tako nesto tamo gde je neophodno.. npr za PIO, isplatilo bi se od jedne kazne!

Gospodar

pre 13 godina

Pa dokle, bre, vise? Za sta ova gospodja prima platu??? Da bi rekla da ne zna koliko treba da se uplati?Jedino gore od ovoga je da se proglasi nenadleznom za sopstven posao...

petar peric

pre 13 godina

Naravno da ne znate! Uostalom, kakva drzava takve su i institucije koje bi trebalo da rade u interesu gradjana i drzave. Ipak, nije potrebno brinuti, sluzbenici u PIO primaju redovno plate i ne brinu za doprinose. A drzava ce naci nacina da namakne pare od onih koji ne primaju zarade a kamoli imaju uplacene doprinose, zar ne?

jeromy

pre 13 godina

Najveći problem je utaja poreza koji generiše sve druge pošasti u našem društvu. Dok ne budemo imali pravnu državu u pravom smislu, neće nam biti bolje.

shareholders12

pre 13 godina

Ambiciozno zapoceta reforma javnih prihoda od 2002 pa i danas pokazuje da se sistemske greske ne ispravljaju bez obzira na njihove posledice.Pre godinu dana je postignut dogovor izmedju Poreske uprave i Fonda za zdravstveno osiguranje kojim je omogucen uvid u poreske racune obveznika a u cilju da se utvrdi ko i kada izmiruje doprinose za zdravstveno osiguranje .Period sprovodjenje u delo dogovora je aktivirao dobre stare alate(kopije obrazaca PP OD sa "bar kodovima" jer kroz povezivanje radnici fonda nisu dobili kvalitetne podatke.Danas slicnu pricu o uspostavljanju prekinutih veza izmedju obveznika i racuna za uplatu javnih prihoda i Fonda PIO prica i direktor fonda kao o otkricu (mozda ono stvarno i jeste)jer se i u doticnoom fondu pri podnosenju M4 zahteva isti provereni alat(obrasci OD OD-1, izvodi za svaku uplatu, specifikaci je ,prijave/odjave zaposlenih ).Posebno mesto zauzima opstrukcija koriscenja podataka u elektronskoj formi, posto se i za njihovo ucitavanje i proveravanje daju produzeni rokovi iako se njihovim koriscenjem olaksava rad fonda i kontrola obveznika.

Novica

pre 13 godina

Sa ovako jeftino dostupnom tehnologijom (kompjuteri, internet...)ovo je žalosna izjava, ali zato ako napravite čak i najmanji saobraćajni prekršaj npr. nevezivanje pojasa, e to vam odma stigne da se javite sudiji za prekršaje i još brže dobijete novčanu ili zatvorsku kaznu.

Nenad

pre 13 godina

"Za godinu dana smo za 15 odsto povećali ažurnost, što ja smatram da je veliki uspeh s obzirom na to da smo krenuli od nule"

Dakle, 15% od nule je i dalje nula?
Sedi jedan.

Aleksandar

pre 13 godina

15% od nule je i dalje nula, sa čim je gospođa zadovoljna. Samo ne bi trebalo da budu zadovoljni oni koji su je tu metnuli. Međutim, kad bolje razmislim, što ne bi bili? Ona savršeno muti vodu - naplata doprinosa za PIO ide preko Poreske uprave i oni znaju ko plaća, a ko ne. Taj spisak je nedavno proglašen za državnu tajnu. A tajna je zato što je direktoru PU dato diskreciono pravo da oslobodi neke firme od plaćanja poreza i doprinosa, a da drugima gledaju kroz prste. Mi treći, plaćamo za sve.

Nadam se, mada uzalud, da će im jednom zastati.

Nono

pre 13 godina

I ova je, izgleda, "neobaveštena"! PP OD obrasce poreska uprava dobija do 05. u mesecu za prethodni mesec, tako da najviše sa dva meseca zakašnjenja zna ko od poslodavaca joj nije dostavio (verovatno ni isplatio) podatke o platama (oni koji plate za februar nisu isplatili do kraja marta mogli bi da budu procesuirani već 06. aprila!). Naravno, kad bi to ova vlast htela. Verujte da neću glasati za opoziciju, pošto bi ona to radila još gore (provereno u praksi).

Sasa

pre 13 godina

Ja neznam sto se m4 uopste podnosi, jer kad god odnesem m4 referent ukucavanjem maticnog broja radnika dobija na ekranu iste podatke kao u m4. Znaci direktor PIO i nezna da oni imaju podatke. Potrebno je u njihov softver ugraditi pretrazivac koji bi izdvojio one koji ne uplacuju doprinose. Ovako taj m4 ubuduce moze da bude problem. Sta se desava ako poslodavac redovno izmiruje doprinose a posle recimo 10 godina zatvori firmu i odseli se ili ne daj boze umre, a m4 budu nestali ili unisteni a fond PIO izgubi svoje kopije, sto je cest i nameran slucaj kako bi izbegli isplate penzija, kako ce radnik da dokaze staz za penziju? To ce biti ogroman problem za buduce penzionere, za nekih 10 - 20 god., jer u kapitalizmu se retko radi do penzije u istoj firmi. Znaci li to da svaki radnik po napustanju firme treba da zahteva primerak m4 obrasca od poslodavca,za licnu dokumentaciju, koji verujem da bi retko koji poslodavac i dao?

sramotno

pre 13 godina

1.Nemoze pio fond da bude sluzbena tajna, jer svaki gradjanin mora da ima uvid da li njegov poslodavac izmiruje obaveze,ako ne da preda sudu i drzava da ga po automatizmu zastiti na osnovu zakona o radu(pravima i obavezama)
2.Radi se na tome da podaci budu objedinjeni,a to traje duze od 10 godina.Inace su platili nekoliko miliona NN firmama u kontextu pozajmica ili ne,ali novac im nije vracen,sve po zakonu.
Placanje poreza za doprinose je naj veca boljka,jer za nju nema svetske ekonomske krize, posto je ocigledno da se kapital ogromne vecine drasticno uvecava,a radnik nema osnovna prava na prijavu.
"Sabirni centar za nezaposlene" ali ne i njihovo zaposljavanje brise korisnike nakon 6 meseci kako bi drzava lazno prikazala procenat nezaposlenih.
To je krivicno delo kao i brisanja sa spiska drzavljanstva ili brisanje sa birackog spiska

marko

pre 13 godina

Ovo je teska laz. Oni to ne znaju kada vama treba, ali zato kada njima treba onda sve mogu da izlistaju. Vec neko duze vreme imam problem sa njima. Vec sam dosta vremena proveo tamo, i jednog dana cu napisati sta sve tamo dozivljavam. Jedino sto cu sada reci je, ne dao vam Bog da imate posla sa njima. To je dno dna. Imam iskustva sa vise tih drzavnih sluzbi, pa i sa nekim ministarstvima. Ovaj PIO, je odgovorno tvrdim, najvece dno dna, i ne postoji javasluk, nemar, neznanje, bahatost, bezobrazluk, koje moze da se meri sa njima. Koga ne mrzi, nek se proseta tamo ponedeljkom ili cetvrtkom, videcete gomilu njih kako puse, gomilu njih kako laganica hodnikom nose dzezve i solje, videcete masu praznih kancelarija i ukljucenih kompjutera. Videcete svasta, ali tesko coveka.

milan

pre 13 godina

Nema to sa lenjoscu i javaslukom ama bas nista, mada u tu temu nebi da zalazim, nego na prvom mestu sa zastarelim sistemom koji daje te rezultate neljubazne i neupucene sluzbenike, odugovlacenje kroz papirologiju i sistem koji kao da niko nece ozbiljno da promeni u interesu svih. Srbija kaska za kompjuterskim napredovanjem u svakom pogledu.

Brada

pre 13 godina

Lakse je reci ne uplacuju / nego izbaciti spisak ko je to i ko ga je oslobodio kod PU.
Jedinstvena baza podataka gradjana i svi koriste "istu" bazu SUP, SUD, PIO, ZDRAVSTVO, i svi podaci su na raspolaganju.
Dajte projektni zadatak Dulicu sve ce vrlo jednostavno da resi.
Problem je posle sta sa viskom administracije i kako "kumu" da se nabaci posao da mikrofilmuje tonu papira po zaposlenom.

deda mraz ne postoji

pre 13 godina

stvarno vas placaju da pisete ovo.
kako moje stanje znaju?

preterano je ovo lobiranje privatnim pio fondovima.
i vlasnik privatne os. kuce ce kukati da mu je fond mali i da mu se ne uplacuje dovoljno.

vrlo rado ce zahvatiti u njega kada bude hteo da kupi novu jahtu...mozda zato sto ce lakse uteci iz drzave

Александар Илић

pre 13 godina

Ко год је био у канцеларијама ПИО зна какав је јавашлук, лењост и нерад у питању. Систем рада је баш за 21 век, иако имају тоне рачунара, принтера и скенера, њима је потребно 15 месеци да утврде да ли неко плаћа допринос или не. О каквим се ленштинама ради, чудило би ме и да после 15 година а не месеци имају ту информацију.

peda

pre 13 godina

dajte meni da vam budem direktor
za 6 meseci bi vas uveo u red!

sta ova lupeta? za 15 meseci znaju??????
oni su se modernizovali?
15% su azurniji? kako su to izmerili?

ma dajte vise.....

Nenad

pre 13 godina

"Za godinu dana smo za 15 odsto povećali ažurnost, što ja smatram da je veliki uspeh s obzirom na to da smo krenuli od nule"

Dakle, 15% od nule je i dalje nula?
Sedi jedan.

Daca

pre 13 godina

Poreska uprava ima sve podatke-svakog 5 u mesecu za prethodni mesec i FOND PIO samo treba da razmeni podatke sa njima-zar jd to t 21.veku teško?

Brada

pre 13 godina

Lakse je reci ne uplacuju / nego izbaciti spisak ko je to i ko ga je oslobodio kod PU.
Jedinstvena baza podataka gradjana i svi koriste "istu" bazu SUP, SUD, PIO, ZDRAVSTVO, i svi podaci su na raspolaganju.
Dajte projektni zadatak Dulicu sve ce vrlo jednostavno da resi.
Problem je posle sta sa viskom administracije i kako "kumu" da se nabaci posao da mikrofilmuje tonu papira po zaposlenom.

Nesposobna i neorganizova država

pre 13 godina

Nije logično da baze podataka PIO-a, NSZ-a, Zdravstva i Poreske uprave nisu još uvek povezane. Jedini razlog za to, po meni, je što bi se pojavio ogroman višak ljudi u administraciji.
Totalna neorganizovanost naše države se ogleda upravo u tome što jedan isti papir mora da se kopira i nosi od jedne do druge državne službe, a da ne pričam o tome kako se nadležnosti različitih službi preklapaju pa vam jedan kaže radi ovako, a kad odeš kod drugog on kaže nije tako nego ovako...Mislim, šta reći?
Takođe i oko prijave na osiguranje; umesto da se povežu sa već postojećom bazom PIO-a, ovi uvode još jednu istu takvu službu u fond za zdravstvo. Koliko li je tu partijskih kadrova udomljeno?!
Mogao bih ja još o tome, ali nemam vremena da toliko pišem jer moram da idem da stanem u red na šalteru :)

umirem od smeha

pre 13 godina

Za godinu dana smo za 15 odsto povećali ažurnost, što ja smatram da je veliki uspeh s obzirom na to da smo krenuli od nule

Ана

pre 13 godina

Ја сам тужила фирму зато што није уплаћивала доприносе. Изгубила спор. Платила судске трошкове у висини од 55.ооо динара. Ради се о чувеном Некерману. Некерман је држао четрдесет оператера на црно и није уплаћивао доприносе. Велика је ЛАЖ и превара ове државе да су послодавци у обавези да уплаћују доприносе. Раде у спрези са корумпираним судом и нико им ништа не може.

srba

pre 13 godina

Zasto Dulic ne napravi neki moderni sajt? Pricao je kako imamo real-time update za smece, samo za 25000 eura... zasto ne napravi tako nesto tamo gde je neophodno.. npr za PIO, isplatilo bi se od jedne kazne!

shareholders12

pre 13 godina

Ambiciozno zapoceta reforma javnih prihoda od 2002 pa i danas pokazuje da se sistemske greske ne ispravljaju bez obzira na njihove posledice.Pre godinu dana je postignut dogovor izmedju Poreske uprave i Fonda za zdravstveno osiguranje kojim je omogucen uvid u poreske racune obveznika a u cilju da se utvrdi ko i kada izmiruje doprinose za zdravstveno osiguranje .Period sprovodjenje u delo dogovora je aktivirao dobre stare alate(kopije obrazaca PP OD sa "bar kodovima" jer kroz povezivanje radnici fonda nisu dobili kvalitetne podatke.Danas slicnu pricu o uspostavljanju prekinutih veza izmedju obveznika i racuna za uplatu javnih prihoda i Fonda PIO prica i direktor fonda kao o otkricu (mozda ono stvarno i jeste)jer se i u doticnoom fondu pri podnosenju M4 zahteva isti provereni alat(obrasci OD OD-1, izvodi za svaku uplatu, specifikaci je ,prijave/odjave zaposlenih ).Posebno mesto zauzima opstrukcija koriscenja podataka u elektronskoj formi, posto se i za njihovo ucitavanje i proveravanje daju produzeni rokovi iako se njihovim koriscenjem olaksava rad fonda i kontrola obveznika.

Verica

pre 13 godina

Sta kazu, treba im godina i par meseci da saznaju ko placa doprinose, a ko ne? Kakva glupost, treba im nekoliko godina da srede nered i haos koji sami naprave pa tako firma koja redovno placa doprinose vec godinama i bez dana kasnjenja nema M4 obrazac za 5godina, jer je zapelo na prvoj zbog njihove greske .. a kad ih nazovemo da pitamo je li konacno zavrseno, odgovor je - pa nemaju jadni vremena, prebukirani su!

petar peric

pre 13 godina

Naravno da ne znate! Uostalom, kakva drzava takve su i institucije koje bi trebalo da rade u interesu gradjana i drzave. Ipak, nije potrebno brinuti, sluzbenici u PIO primaju redovno plate i ne brinu za doprinose. A drzava ce naci nacina da namakne pare od onih koji ne primaju zarade a kamoli imaju uplacene doprinose, zar ne?

jeromy

pre 13 godina

Najveći problem je utaja poreza koji generiše sve druge pošasti u našem društvu. Dok ne budemo imali pravnu državu u pravom smislu, neće nam biti bolje.

Gospodar

pre 13 godina

Pa dokle, bre, vise? Za sta ova gospodja prima platu??? Da bi rekla da ne zna koliko treba da se uplati?Jedino gore od ovoga je da se proglasi nenadleznom za sopstven posao...

milan

pre 13 godina

Nema to sa lenjoscu i javaslukom ama bas nista, mada u tu temu nebi da zalazim, nego na prvom mestu sa zastarelim sistemom koji daje te rezultate neljubazne i neupucene sluzbenike, odugovlacenje kroz papirologiju i sistem koji kao da niko nece ozbiljno da promeni u interesu svih. Srbija kaska za kompjuterskim napredovanjem u svakom pogledu.

Aleksandar

pre 13 godina

15% od nule je i dalje nula, sa čim je gospođa zadovoljna. Samo ne bi trebalo da budu zadovoljni oni koji su je tu metnuli. Međutim, kad bolje razmislim, što ne bi bili? Ona savršeno muti vodu - naplata doprinosa za PIO ide preko Poreske uprave i oni znaju ko plaća, a ko ne. Taj spisak je nedavno proglašen za državnu tajnu. A tajna je zato što je direktoru PU dato diskreciono pravo da oslobodi neke firme od plaćanja poreza i doprinosa, a da drugima gledaju kroz prste. Mi treći, plaćamo za sve.

Nadam se, mada uzalud, da će im jednom zastati.

Sasa

pre 13 godina

Ja neznam sto se m4 uopste podnosi, jer kad god odnesem m4 referent ukucavanjem maticnog broja radnika dobija na ekranu iste podatke kao u m4. Znaci direktor PIO i nezna da oni imaju podatke. Potrebno je u njihov softver ugraditi pretrazivac koji bi izdvojio one koji ne uplacuju doprinose. Ovako taj m4 ubuduce moze da bude problem. Sta se desava ako poslodavac redovno izmiruje doprinose a posle recimo 10 godina zatvori firmu i odseli se ili ne daj boze umre, a m4 budu nestali ili unisteni a fond PIO izgubi svoje kopije, sto je cest i nameran slucaj kako bi izbegli isplate penzija, kako ce radnik da dokaze staz za penziju? To ce biti ogroman problem za buduce penzionere, za nekih 10 - 20 god., jer u kapitalizmu se retko radi do penzije u istoj firmi. Znaci li to da svaki radnik po napustanju firme treba da zahteva primerak m4 obrasca od poslodavca,za licnu dokumentaciju, koji verujem da bi retko koji poslodavac i dao?

Novica

pre 13 godina

Sa ovako jeftino dostupnom tehnologijom (kompjuteri, internet...)ovo je žalosna izjava, ali zato ako napravite čak i najmanji saobraćajni prekršaj npr. nevezivanje pojasa, e to vam odma stigne da se javite sudiji za prekršaje i još brže dobijete novčanu ili zatvorsku kaznu.

Nono

pre 13 godina

I ova je, izgleda, "neobaveštena"! PP OD obrasce poreska uprava dobija do 05. u mesecu za prethodni mesec, tako da najviše sa dva meseca zakašnjenja zna ko od poslodavaca joj nije dostavio (verovatno ni isplatio) podatke o platama (oni koji plate za februar nisu isplatili do kraja marta mogli bi da budu procesuirani već 06. aprila!). Naravno, kad bi to ova vlast htela. Verujte da neću glasati za opoziciju, pošto bi ona to radila još gore (provereno u praksi).

sramotno

pre 13 godina

1.Nemoze pio fond da bude sluzbena tajna, jer svaki gradjanin mora da ima uvid da li njegov poslodavac izmiruje obaveze,ako ne da preda sudu i drzava da ga po automatizmu zastiti na osnovu zakona o radu(pravima i obavezama)
2.Radi se na tome da podaci budu objedinjeni,a to traje duze od 10 godina.Inace su platili nekoliko miliona NN firmama u kontextu pozajmica ili ne,ali novac im nije vracen,sve po zakonu.
Placanje poreza za doprinose je naj veca boljka,jer za nju nema svetske ekonomske krize, posto je ocigledno da se kapital ogromne vecine drasticno uvecava,a radnik nema osnovna prava na prijavu.
"Sabirni centar za nezaposlene" ali ne i njihovo zaposljavanje brise korisnike nakon 6 meseci kako bi drzava lazno prikazala procenat nezaposlenih.
To je krivicno delo kao i brisanja sa spiska drzavljanstva ili brisanje sa birackog spiska

marko

pre 13 godina

Ovo je teska laz. Oni to ne znaju kada vama treba, ali zato kada njima treba onda sve mogu da izlistaju. Vec neko duze vreme imam problem sa njima. Vec sam dosta vremena proveo tamo, i jednog dana cu napisati sta sve tamo dozivljavam. Jedino sto cu sada reci je, ne dao vam Bog da imate posla sa njima. To je dno dna. Imam iskustva sa vise tih drzavnih sluzbi, pa i sa nekim ministarstvima. Ovaj PIO, je odgovorno tvrdim, najvece dno dna, i ne postoji javasluk, nemar, neznanje, bahatost, bezobrazluk, koje moze da se meri sa njima. Koga ne mrzi, nek se proseta tamo ponedeljkom ili cetvrtkom, videcete gomilu njih kako puse, gomilu njih kako laganica hodnikom nose dzezve i solje, videcete masu praznih kancelarija i ukljucenih kompjutera. Videcete svasta, ali tesko coveka.