Od juna na Gazeli žuta traka, obilaznicom do Bubanj potoka

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će se od juna zaustavne trake na "Gazeli" pretvoriti u žute trake.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 05.03.2023.

12:45

Od juna na Gazeli žuta traka, obilaznicom do Bubanj potoka
Ilustracija, foto: Shutterstock/zrad

Vesić je obišao danas radove na izgradnji obilaznice oko Beograda, na petlji Avala.

Radovi se ne zaustavljaju ni vikendom, kako bi deonica od Straževice do Bubanj potoka bila puštena u saobraćaj 1. juna, kako je i planirano, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vesić je rekao da je petlja Avala, jedna od dve, uz petlju Bubanj potok, izgrađena na deonici od Straževice do Bubanj potoka, dugoj 9,6 kilometara, navedeno je u saopštenju.

"Ukupna dužina obilaznice oko Beograda je 47,7 kilometara i ona se gradi duže od 30 godina, a najviše je urađeno u poslednjih 10", istakao je ministar.

"Obilaznica oko Beograda biće završena do juna, tada će krenuti vozila i moći ćemo da preusmerimo saobraćaj oko glavnog grada", rekao je ministar i dodao da obilaznica ima dva tunela Beli potok i Straževicu, dva mosta dužine 930 metara i četiri nadvožnjaka.

Vesić je istakao i da je potpisan ugovor sa CIP-om za projektovanje nastavka obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva, u dužini od 31 kilometar.

"Do marta naredne godine imaćemo završen projekat, sa građevinskom dozvolom, odnosno izdatu građevinsku dozvolu i tada ćemo imati sve uslove da počnemo da gradimo i poslednji deo obilaznice, od Bubanj potoka do Pančeva, sa velikim drumsko-železničkim mostom kod Vinče" najavio je Vesić.

On kaže da početak gradnje zavisi od stanja u budžetu. Vesić ističe da će po završetku tog poslednjeg dela, Beograd dobiti i železničku obilaznicu, pa će sav železnički teretni saobraćaj, kome glavni grad nije odredište, biti izmešten iz centra prestonice.

"Ovo je novo lice Srbije, koje je predsednik Aleksandar Vučić ponudio i obećao građanima pre 10 godina, suština te politike je izgradnja velikih infrastrukturnih projekata, zahvaljujući kojima se Srbija razvija, saobraćajno povezuje, a to omogućava i nove investicije i ravnomerni razvoj", rekao je Vesić.

Žuta traka na Gazeli

Ilustracija: Depositphotos/Baloncici
Ministar kaže da je to Srbija koju svi želimo da vidimo i da je ova obilaznica jedan od simbola te politike. On je ukazao i da će se, kada obilaznica bude "proradila", saobraćaj na auto-putu kroz Beograd, na "Gazeli" rasteretiti između 10 i 15 odsto.

"Dao sam nalog da se od juna zaustavne trake na 'Gazeli' pretvore u žute trake, pa će javni gradski prevoz i taksi vozila prolaziti brže, a gužve će se smanjiti", rekao je Vesić. Naveo je da će se sa preusmeravanjem saobraćaja na obilaznicu značajno smanjiti zagađenje u Beogradu, a biće i manje saobraćajnih nesreća, jer analize pokazuju da tamo, gde ima obilaznica oko gradova, manje je nezgoda i gužvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: