Nema dobre borovnice bez dobre sadnice, a sve kreće od saksije od dva litra FOTO

Maline jesu srpski brend, ali već nekoliko godina biljkom budućnosti naziva se borovnica.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2022.

16:13

Nema dobre borovnice bez dobre sadnice, a sve kreće od saksije od dva litra FOTO
Foto: RINA

Sve je više zasada u Srbiji pod ovim crnim zlatom, a dobra otkupna cena i povoljni geografski uslovi usled kojih domaća borovnica dolazi na rod onda kad je nema u Evropi, samo su neki od odlučujućih faktora zbog kojih se voćari odlučuju da je posade, piše RINA.

Ulaganja u proizvodnju su velika, ali se nakon nekoliko godina višestruko vrate. Ono što je najvažnije za dobar rod svakako je kvalitetan sadni materijal.

"Kvalitetan uzgoj sadnica odraziće se kako na ukus tako i na izgled samog roda, što je možda i od presudnog značaja kada dođe do kupovine. Voće mora lepo izgledati u prodavnici kako bi zainteresovalo kupce, jer ako im se svidi na izgled, kupiće ga, dakle početak je vizuelan, nakon toga mora biti lepo i za jelo, mora biti čvrsto, sa dovoljno šećera i slatko kiselim balansom, takođe mora biti i sveže, veličina je bitna, ali to ne treba uvek da bude džambo voće", rekao je za RINU Andrea Pergher, proizvođač sadnog materijala iz Holandije.

Kako kaže, on sa sadnjom počinje sredinom aprila i to sve kreće iz saksija od dva litra jer je to prava veličina za američku visokožbunastu borovnicu. To su dvogodišnje sadnice koje godinu dana provode u većim saksijama, a godinu ranije u manjim. Moderne tehnologije proizvodnje utiču na to da tokom cele godine imamo sveže voće u ponudi, što znači bolji plasman na tržištu, ali i radna snaga koja će u kontinuitetu biti angažovana.

"Kada se pojavite u nekom marketu i nudite svoju robu kao proizvođač bobičastog voća koji ima jagodu krajem aprila i tokom celog maja, borovnicu u junu, julu i avgustu, malinu u septembru i oktobru, vi ste svakako daleko ozbiljniji igrač za taj market jer imate kontinuitet u proizvodnji. Važno je da tokom čitave godine imamo sveže voće jer je to ono što kupci traže pre svega na primorju, u Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali i drugim turističkim centrima u našoj zemlji, a naravno kada se bavite proizvodnjom voća uvek morate na najbolji način odgovoriti na zahteve kupaca”, rekao je Mile Radisavljević, distributer holandskih sadnica za područje Srbije i regiona.

Upravo zbog svog zdravog porekla, ali i slatkoće koju ima, borovnica je postala jedna od delikatesnih voćnih vrsta kod nas, a širom Srbije sve je više parcela na kojima je zasađeno crno blago.
Foto: RINA
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: