Srbija

Sreda, 29.03.2023.

15:45

Mali razgovarao sa ambasadorom Finske o sprovođenju zelene agende

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom.

Izvor: B92.net

Mali razgovarao sa ambasadorom Finske o sprovođenju zelene agende
Foto: Ministarstvo finansija

Mali je sa njim razgovarao o saradnji dve zemlje, kao i o sprovođenju zelene agende.

Mali i Lahdevirt su razgovarali o članstvu Srbije u Koaliciji ministara finansija u vezi sa klimatskim promenama, a potpredsednik Vlade je istakao da će naša zemlja pristupiti pomenutoj koaliciji, te da se nada da će i druge zemlje regiona učiniti isto.

Ministar se zahvalio na pozivu za pristupanje i istakao da je reč o izuzetno važnoj temi, kojoj se Vlada posebno posvetila u poslednjih nekoliko godina, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

On je dodao da je Srbija 2021. godine izdala prvu zelenu obveznicu, kao prva zemlja u regionu i jedina zemlja van Evropske unije koja je to uspela da uradi. Osim toga, on je istakao da je naša zemlja rešila višedecenijski problem deponije u Vinči, te da se u okviru projekta "Čista Srbija" grade fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciona mreža širom zemlje.

Mali je istakao i da je norveška kompanija Ristad angažovana za podršku u transformaciji energetskog sektora, kao i da je ulaganje u taj sektor apsolutni prioritet Vlade.

Potpredsednik Vlade je naglasio i da je za Srbiju najvažnije da njena ekonomija nastavi da raste, kao i da je sprovođenje projekata iz okvira zelene agende upravo dobar izvor rasta.

Ambasador Lahdevirt je čestitao ministru Malom na priznanju „Reformator godine“, koje mu je dodelio NALED, i u tom kontekstu naglasio važnost digitalizacije za reformske procese. On je dodao i da je Finska digitalno najnapredija zemlja u Evropi.

Mali se nadovezao i istakao da je u transformaciji i modernizaciji Poreske uprave upravo učestvuje konsultant iz Finske, koji je bio i direktor u toj upravi u svojoj zemlji. Rekao je i da slede novi važni projekti u Upravi carina, kao što su e-otpremnice, te da će, zajedno sa već postojećim e-fakturama, biti zaokružen jedan veoma važan proces koji se dešava u privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: