Ko najviše zarađuje u Srbiji? Najbogatiji građanin prijavio 18 miliona evra

Građanin koji je poreznicima prijavio najveće prihode ostvarene u 2021. godini, zaradio je 2,115 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: N1

Ponedeljak, 08.08.2022.

17:03

Ko najviše zarađuje u Srbiji? Najbogatiji građanin prijavio 18 miliona evra
Ilustracija: Shutterstock/Djalek

To je gotovo 18 miliona evra, tačnije 17,99 miliona evra.

A to je, svedeno na mesečni nivo - oko 1,5 miliona evra mesečno.

Kako je objavila Poreska uprava Srbije, prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim prihodima kreću se u rasponu od oko 100 miliona dinara, do pomenutih 2,115 milijardi dinara, piše N1.

Kako podseća taj medij, samo godinu dana ranije, najveći prijavljeni prihodi bili su znatno manji, pa je tako najbogatiji građanin Srbije zaradio gotovo 11 miliona evra u 2020. godini.

Građani sa najvećim prihodima u Srbiji su – menadžeri, direktori, inženjeri, ekonomisti, pravnici, što su najčešće prijavljivana zanimanja u poreskim prijavama.

Pravnik se, inače, prvi put u vrhu najplaćenijih profesija upravo pojavio – prošle godine.

Poreska uprava Srbije saopštila je da je primljila 34.753 prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2021. godinu. To je čak 4.463 prijave više nego prošle godine.

Udeo muškaraca u ovoj statistici se ne smanjuje. Tako je ove godine, isto kao i lane, 91 odsto prijavljenih građana sa visokim primanjima muškog pola. U 2020. godini, udeo žena je bio tek nešto veći – 12 procenata, dok je sada devet odsto. Ovo znači da je među 34.753 prijavljenih građana Srbije, koji su zaradili više od tri prosečne srpske plate – čak 31.625 muškog pola, dok je svega 3.128 žena.

Kako podseća portal, obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohoda, imali su građani koji su u 2021. godini ostvarili dohodak veći od 3.268.224 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u toj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, objašnjavaju poreznici.

"Najviše prijava podneli su građani sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd – ukupno 22.978 prijava, zatim sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Novi Sad – 7.010 prijava i teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Kragujevac – 2.740 prijava“, navodi Poreska uprava Srbije.

Među sto najvećih 12 stranih državljana

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 69 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd (88 osoba su domaći državljani, a 12 su strani državljani).

Poreske prijave se podnose u papirnom i u elektronskom obliku.

Elektronskim putem, preko portala Poreske uprave, primljeno je, kako se ističe – 43 odsto prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: