Vesti -

Kako do letovanja bez bankrota?

Beograd -- Više je načina da platite željeno letovanje, ali je najpovoljnije plaćanje čekovima, na odloženo, jer samo u tom slučaju ne plaćate kamatu.

Izvor: 24 sata
Podeli

Ali da bi mogli da platite letovanje na poček, uslov je da imate dovoljno čekova. Jer za aranžman od 50.000 dinara potrebno vam je 10 čekova, koje kasnije turistička agencija raspoređuje mesečno na naplatu. Maksimalni iznos na čeku koji možete da napišete je 5.000 dinara.

Najskuplja varijanta je plaćanje kreditnim rivolving karticama. Međutim, što veći iznos mesečno platite od duga, 15 ili 20 odsto umesto pet odsto, manji je iznos koji ćete odvojiti za kamatu. Cena ovog vida zaduživanja je između 20 i 30 odsto.

"Kada odlučite da uzmete kredit ili kreditnu karticu, bitno je uskladiti iznos sa realnim primanjima koja se ostvaruju, jer će u suprotnom zaduživanje značajno smanjiti finansijsku fleksibilnost klijenta i otežati donošenje drugih finansijskih i životnih odluka. To se, naravno, odnosi i na odluku oko letnjeg godišnjeg odmora", kažu u Eurobanci.

Za razliku od kredita, naročito onih koji su vezani za evro za koje je potrebno učešće ili depozit, za dinarske kredite a ni kartice to nije slučaj. Ono na šta korisnici kredita treba da računaju jeste naknada za obrada kredita koja iznosi oko dva odsto od iznosa kredita. Rok otplate kredita je i do 84 meseci.

"U ponudi Hipo banke klijentima možemo ponuditi potrošački kredit u dinarima ili evrima, sa rokom otplate do 84 meseca i maksimalnim iznosom od deset hiljada evra u zavisnosti od prijema zarade. Kredit se odobrava na osnovu profakture, odnosno ugovora o putovanju", objašnjavaju u Hipo Alpe-Adrija banci.

Primer za kredite

Potrošački vezan za evro

Vrednost profakture 1.000 evra

Kamatna stopa 14,5%

Učešće 20% 300 evra

Iznos kredita 700 evra

Rok otplate 20 meseci

Rata 39,61 evro

Potrošački dinarski

Iznos 100.000 dinara

Rok otplate 60 meseci

Kamatna stopa 22,5 %

Rata 2.808 dinara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.