Guvernerka Tabaković prozvala osiguravače: "To što je urađeno je nedopustivo"

Odluka Udruženja osiguravača Srbije da podignu cenu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti urađena je bez konsultacije sa regulatorom, odnosno NBS.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.08.2022.

18:28

Guvernerka Tabaković prozvala osiguravače:
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

To je izjavila guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, navodeći da je odluka nedopustiva i da je centralna banka ne bi odobrila.

"To što je urađeno je nedopustivo, jer utiče na inflaciju. Reč je o obaveznom osiguranju i nije se moglo bez regulatora ići u takvu odluku, a mi je svakako ne bi odobrili, jer po našim podacima, postoji dovoljnost te premije i dovoljno mogućnosti da se isplaćuju štete i nije bilo potrebe da se za tim posegne", kazala je Jorgovanka Tabaković novinarima.

Na pitanje novinara da li će NBS nešto uraditi po tom pitanju i da li će se cena premije vratiti na stari nivo, ona je kazala da "po običaju u NBS prvo uradimo, pa onda saopštavamo" i nije iznosila detalje.

"Vara se ko misli da će NBS to ćutke da posmatra", kazala je Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je istakla da učešće cene tog osiguranja u inflaciji nije beznačajno.

"Obavezno osiguranje korisnika motornih vozila od štete pričinjene trećim licima imalo je cenu od 10.742 dinara da bi se povećalo 22 odsto. Učešće ove usluge u indeksu potrošačkih cena je 0,67 i ako je povećanje te cene od 22 odsto, to ukupnu inflaciju podiže za 0,13 procentnih poena, a baznu inflaciju, koja je u Srbiji najniža, podiže za 0,30 procentnih poena", rekla je guvernerka Tabaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: